Ahmet Varol Yeni Akit Gazetesi

Batı emperyalizminin Melilla’daki yüzü

Sebte ve Melilla, Akdeniz kıyısında ama Afrika tarafında, Türkiye’deki adı Fas olan Mağrib Krallığı topraklarıyla çevrili ama İspanya hakimiyeti altında iki şehir. Birincisinin adını Batılılar...

30 Haziran 2022 | 268 okunma

Sebte ve Melilla, Akdeniz kıyısında ama Afrika tarafında, Türkiye’deki adı Fas olan Mağrib Krallığı topraklarıyla çevrili ama İspanya hakimiyeti altında iki şehir. Birincisinin adını Batılılar Ceuta olarak yazıyor. Ama biz yerli halkın kullandığı Sebte adını tercih ediyoruz. 

Peki bu iki şehir İspanya hakimiyeti altında ama gerçekten İspanya’ya mı ait? Hayır değil. Bilindiği üzere Batı ülkeleri doğrudan sömürgecilik sürecinde Afrika’nın neredeyse tamamını işgal etti ve aralarında paylaştılar. Bu süreçte Afrika’nın doğal ve beşeri servetlerini Batıya taşıdılar. İnsanlarının bile birçoğunu köleleştirip ayaklarına pranga vurarak kendi ülkelerine götürdü ve orada en ağır işlerde çalıştırdılar. 

Sonra dolaylı sömürgecilik dönemine geçildi ve sömürge ülkelerin birçoğunda işgale son vermekle birlikte oralardaki çıkarlarını korumak için kendileriyle işbirliğini kabul eden kadroların başa geçmesi için muhtelif stratejik oyunlara ve politik taktiklere başvurdular. 

Ama bu arada bazı noktaları kendilerinin birer uzak karakolu...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
San Remo’da paylaşılan ümmet coğrafyası 27 Nisan 2024 | 66 Okunma ABD’nin “düşünce özgürlüğü”ne saygısı! 26 Nisan 2024 | 66 Okunma Abdülmecid Zindani 25 Nisan 2024 | 226 Okunma Siyonizmin BM üzerindeki egemenliği 20 Nisan 2024 | 77 Okunma İran önemli bir fırsatı kaçırdı 19 Nisan 2024 | 247 Okunma