Ahmet Hakan Hürriyet Gazetesi

Kürtçe Kuran ilk kez 1994’te yayınlandı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, meydanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilk kez Kürtçe Kuran yayınladığını söyledi. Kuran-ı Kerim, daha önce Kürtçeye tercüme edilmedi mi? SEHER AKÇINAR...

27 Mayıs 2015 | 11.597 okunma

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, meydanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilk kez Kürtçe Kuran yayınladığını söyledi. Kuran-ı Kerim, daha önce Kürtçeye tercüme edilmedi mi?

SEHER AKÇINAR BAYAR: Kuran-ı Kerim'i ilk kez Kürtçeye merhum Abdullah Varlı Hocamız tercüme etti. 1992 yılında... Hocamız, Kürtçe tercümeyi Diyanet İşleri Başkanlığı'na yayınlanması talebiyle verdi. Ancak Diyanet, Kürtçe olduğu gerekçesiyle Kuran'ı yayınlamadı. Bunun üzerine Abdullah Varlı Hocamız, kitabı kendi imkânlarıyla yayınladı.
*
Yayınlanan bu Kürtçe Kuran, halka ulaşabildi mi? Dağıtımı yapılabildi mi?
SEHER AKÇINAR BAYAR: 1994 yılında Nûbihar Yayınları, dağıtım işini üstlendi. Zaten sadece bu tercüme de yok. Farklı dönemlerde Kürtçe Kuran-ı Kerim bu şekilde basılmış, dağıtılmıştır.
*
Bugün Diyanet'in yayınladığı Kürtçe Kuran için ne diyorsunuz?
SEHER AKÇINAR BAYAR: Halkımız, melelerimiz, seydalarımız... Kürtçe Kuran-ı Kerim'i kendi imkânlarıyla yayınladıktan tam 21 yıl sonra Diyanet İşleri Başkanlığı, seçime yakın bir süreçte Kürtçe Kuran'ı basıyor. Dağıtımını yapmadan bir tanesini Cumhurbaşkanı'nın eline veriyor, meydanlarda siyasi propaganda olarak kullanılsın diyor. Bu çok sorunlu bir yaklaşım... Ayrıca bu bir lütuf da değildir. Sen Kürtçe Kuran-ı Kerim'i basmak zorundasın... Kaldı ki sen bassan da, basmasan da zaten 21 yıl önce bu halk bu kitabı basmış. Benim melelerim, seydalarım Kürtçe din derslerini veriyor. Benim senin lütfuna ihtiyacım yok. Sen bunu benim gözüme sokamazsın.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hiç kimse Ayhan Bora Kaplan’ın çökertilmesini önemsizleştirmesin 18 Mayıs 2024 | 1.802 Okunma Ankara kumpasını anlama kılavuzu 17 Mayıs 2024 | 5.554 Okunma Bunca toz duman arasında söylemek istediklerim 16 Mayıs 2024 | 4.176 Okunma Nokta nokta kamuda tasarruf 14 Mayıs 2024 | 4.583 Okunma Sen bizim her şeyimizsin Greta 13 Mayıs 2024 | 1.989 Okunma