Ahmet Hakan Hürriyet Gazetesi

Bakan Koca’ya Çin aşısıyla ilgili her şeyi sordum

NEDEN ÇİN AŞISI? ÇİN AŞISININ YÖNTEMİ DİĞERLERİNDEN DAHA İYİ SORU: Neden Çin aşısı? Erişimi kolay ve ucuz olduğu için mi? FAHRETTİN KOCA: Çin aşısı, Alman aşısı, İngiliz aşısı, Amerikan aşısı... Konuyu böyle ele alamayız.

04 Aralık 2020 | 7.301 okunma

NEDEN ÇİN AŞISI?

ÇİN AŞISININ YÖNTEMİ DİĞERLERİNDEN DAHA İYİ

SORU: Neden Çin aşısı? Erişimi kolay ve ucuz olduğu için mi?

FAHRETTİN KOCA: Çin aşısı, Alman aşısı, İngiliz aşısı, Amerikan aşısı... Konuyu böyle ele alamayız. Öncelikle ele almamız gereken husus, aşının hangi yöntemle üretildiği hususudur. Çünkü aşının yöntemi, aşının güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkiler.

*

SORU: Korona aşıları kaç yöntemle üretildi?

FAHRETTİN KOCA: İki yöntem var. Birincisi: İnaktif virüs aşıları... İkincisi: mRNA yöntemiyle üretilen aşılar...

*

SORU: Hangisi daha güvenilir?

FAHRETTİN KOCA: İnaktif yöntemle üretilen aşılar daha güvenilirdir. Tarihte bilinen en iyi yöntem budur. Bunun uzun vadeli sonuçlarını biliyoruz. Virüsün genetik yoluyla geliştirilen mRNA aşıları, kısa vadede iyi sonuç verdi. Ama orta ve uzun vadede nasıl bir etkisi olacağını bilmiyoruz.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hiç kimse Ayhan Bora Kaplan’ın çökertilmesini önemsizleştirmesin 18 Mayıs 2024 | 1.798 Okunma Ankara kumpasını anlama kılavuzu 17 Mayıs 2024 | 5.541 Okunma Bunca toz duman arasında söylemek istediklerim 16 Mayıs 2024 | 4.176 Okunma Nokta nokta kamuda tasarruf 14 Mayıs 2024 | 4.583 Okunma Sen bizim her şeyimizsin Greta 13 Mayıs 2024 | 1.989 Okunma