Ahmet Hakan Hürriyet Gazetesi

Bakan Çavuşoğlu: Her iki tarafta da yakınlaşma var

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'ın bugünkü (20.03.2022)''Bakan Çavuşoğlu: Her iki tarafta da yakınlaşma var'' başlıklı yazısı.

20 Mart 2022 | 1.937 okunma

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya arasında barışı sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor. Rusya’ya gitti, Ukrayna’ya gitti. Temaslarını sürdürüyor.

Çavuşoğlu’yla konuştum. Söylediklerinden çıkardığım sonucu aktarıyorum: Epey mesafe kat edilmiş ve barış, iki liderin buluşmasına kalmış.

SORU: Nedir son durum? Barış olacak mı?

ÇAVUŞOĞLU: Önemli konularda, kritik konularda her iki tarafın pozisyonlarında da bir yakınlaşma var. Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz. Bazı konularda kararın liderler düzeyinde verilmesi gerekiyor.

SORU: Acil bir ateşkes kararı beklemeli miyiz?

ÇAVUŞOĞLU: Eğer taraflar mevcut pozisyonlarından geri adım atmazlarsa ateşkes için umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Liderler arasında açık kanallar var. Bu artık biliniyor.

SORU: Putin ve Zelenski bir araya gelir mi?

ÇAVUŞOĞLU: Barış olacaksa, anlaşma olacaksa mutlaka bir araya gelecekler. Bu olasılığı dışlamıyorlar. Bir araya gelmeleri konusunda olumsuz bir tutumları yok.

SORU: İki liderin Türkiye’de bir araya gelme ihtimali nedir?

ÇAVUŞOĞLU: Henüz savaş başlamamışken bu konuda ilk teklifi biz getirmiştik. Bugün itibarıyla prensip olarak iki tarafın da buna karşı olmadığını görüyoruz. Bazı başka ülkelerin de girişimleri var, bir araya getirme çabaları var. Ama biz kendilerini Türkiye’de misafir etmekten mutluluk duyarız. En nihayetinde önemli olan bir araya gelmeleridir. Bu Türkiye’de olur, başka yerde olur. Bizim için önemli olan iki tarafın bir araya gelmesidir.

SORU: Eğer iki lider Türkiye’de bir araya gelirse bu üçlü bir zirveye dönüşür mü? Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu toplantıda yer alır mı?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uçakçı bir gazeteci olarak merak ettiğim bir şey var 20 Mayıs 2024 | 5.743 Okunma Gündemin 6 konusu 19 Mayıs 2024 | 2.495 Okunma Hiç kimse Ayhan Bora Kaplan’ın çökertilmesini önemsizleştirmesin 18 Mayıs 2024 | 1.851 Okunma Ankara kumpasını anlama kılavuzu 17 Mayıs 2024 | 6.008 Okunma Bunca toz duman arasında söylemek istediklerim 16 Mayıs 2024 | 4.184 Okunma