Abdullah Muradoğlu Yeni Şafak Gazetesi

Siyonistler Trump’a ‘kutsal pâye’ verilmesini istiyorlar!

ABD Başkanı Donald Trump’ın baş danışmanı ve damaı Jared Kushner’in hazırladığı sözde ‘Filistin barış plânı’nın ilk adımı olan “Bahreyn Konferansı”...

30 Haziran 2019 | 79 okunma

ABD Başkanı Donald Trump’ın baş danışmanı ve damaı Jared Kushner’in hazırladığı sözde ‘Filistin barış plânı’nın ilk adımı olan “Bahreyn Konferansı” sönük geçti. Özetle söylemek gerekirse, Filistin için ekonomik plân on yıl içinde 50 milyar dolarlık yatırım öngörüyor. Filistinliler “iki devletli çözüm”ü içermediği için plânı şiddetle reddediyorlar. Trump’tan her istediğini aldığı için Netanyahu rahat. Suudiler ve Emirliklerse İran’a karşı İsrail ile fiili ittifak içerisindeler. “Filistin meselesi” bu rejimler nezdindeki önemini kaybetti.

Filistinliler 25-26 Haziran’da gerçekleşen konferansı, “Filistin satılık değil” diyerek boykot ettiler. Filistinliler “önce özgürlük, önce vatan, önce devlet, önce haysiyet, sonra ekonomi” diyorlar. Filistinliler konferansa katılmadıkları için Beyaz Saray İsrail’i de davet etmemişti. Dolayısıyla Bahreyn’deki konferansın katılımcıları kendileri çaldılar, kendileri oynadılar.

“Bahreyn Konferansı”ndan bir gün sonraysa “İsrael Hayom” gazetesi Kudüs’te “İsrail-ABD İlişkileri” başlıklı bir forum gerçekleştirdi. Netanyahu yanlısı bu gazete, Trump’ın 2016’daki Başkanlık Kampanyasının cömert finansörlerinden Sheldon Adelson’a ait. ABD’de “Kumarhaneler Kralı” olarak anılan Adelson, Trump’ın İsrail politikasının arkasındaki en güçlü isimlerden biri. Trump’ın Filistin Plânı’nın da bu gazeteye sızdırıldığını hatırlatalım.

Adelson’ın eşi Miriam Adelson ile ABD’nin BM eski Büyükelçisi Nikki Haley, Forum’un dikkat çeken katılımcıları arasındaydı. Miriam Adelson, BM’de adeta İsrail Büyükelçisi gibi çalışan Nikki Haley ile bir röportaj da yaptı. Miriam Adelson, 27 Haziran tarihli “İsrael Hayom” gazetesinde yayınladığı yazısındaysa Trump’a kutsal bir pâye istedi. “Mucizeler zamanı” başlıklı yazısında Adelson, “İncil”de bir “Trump Kitabı” görmeyi hâyâl ediyor.

Miriam Adelson bu yazısında, “Tevrat”taki “Ester Kitabı”na göndermeler yapıyor. Ester Kitabı’nda 2500 yıl önce Yahudi asıllı Pers Kraliçesi Ester’in İran’daki Yahudileri bir katliamdan nasıl kurtardığı anlatılıyor. Söz konusu yazısında Adelson, “Yahudilerin eski Perslerden kurtuluşunu kutlayan ‘Esther’in Kitabı’na sahip olmaları gibi, İncil’de de ‘Trump Kitabı’nın yer aldığı bir gün için dua etmek çok mu fazla olurdu?” diyordu. Amerikalı Hıristiyan-Siyonist Evanjelikler de sık sık Trump’a bu tür benzetmeler yapıyorlar.

Trump’ın İsrail’de geniş bir desteğe sahip olduğunu belirten Adelson, Trump’a hak ettiği desteği vermedikleri için Amerikan Yahudilerine sitem ediyor. Adelson, 2020’de Yahudilerin Trump’ı desteklemelerini istiyor. Trump da, “Demokrat Parti”nin İsrail karşıtı bir partiye dönüştüğü gerekçesiyle Yahudiler’in Cumhuriyetçiler’e oy vermeleri için çağrılar yapıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gölge oyunu... 07 Mayıs 2024 | 270 Okunma Omelas’ı bırakıp gitmeyenler.. 05 Mayıs 2024 | 44 Okunma Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 152 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 62 Okunma