Abdullah Muradoğlu Yeni Şafak Gazetesi

ABD’de ‘Yüksek Yargı’ masaya yatırılıyor..

Demokratlara göre Trump’ın genç isimleri seçmesi Muhafazâkârların on yıllarca Mahkeme’yi kontrol etmeleri demek

13 Nisan 2021 | 145 okunma

Amerikan toplumu tarihinin en derin kültürel ve politik kutuplaşmasını yaşıyor. Kültürle ilgili her şey, aynı zamanda politikayla da ilgili. Amerikan yargı sistemi de bu bölünmüşlükten ziyadesiyle etkileniyor. 9 Yargıçtan oluşan “Yüksek Mahkeme”, siyasetin ve “kültür savaşları”nın konusu olan birçok davanın sonuca bağlanmasında son derece etkili bir kurum.

İki partinin farklı pozisyonlar aldığı bütün davalarda Yüksek Mahkeme kararları politik gündemlerini ilerletmek isteyen ABD Başkanları için de sınırlayıcı oluyor. ABD’de “Yüksek Mahkeme’yi kontrol eden güç, bütün ülkeyi kontrol eder” sözü son zamanlarda çok daha fazla telaffuz ediliyor. Bu yüzden olsa gerek Muhafazâkârlar ve Liberaller Yüksek Mahkeme yargıçlarının kendilerine yakın isimlerden seçilmelerine ayrı bir önem atfediyorlar.

ABD Başkanı tarafından ömür boyu görev yapmak üzere önerilen Yüksek Mahkeme yargıçları için son aşama Senato onayı. Senato çoğunluğunu elinde tutan parti ise avantajlı duruma geçiyor.

.....

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Taban hareketi “Lobi”yi yendi! 30 Nisan 2024 | 73 Okunma Boyaları döküldü! 28 Nisan 2024 | 134 Okunma İnsafsız takas! 23 Nisan 2024 | 61 Okunma ABD yine şaşırtmadı! 21 Nisan 2024 | 57 Okunma “Ayı kucaklaması” sonuç verecek mi? 16 Nisan 2024 | 325 Okunma