Abdulkadir Selvi Yeni Şafak Gazetesi

Yeniden reform

Meclis'in protokol girişinde Başbakan Davutoğlu'nun gelişini beklerken Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan'la sohbet ediyorduk. Perşembe günü yapılacak Reform Komitesi toplantısında darbe yasalarının...

27 Ocak 2016 | 2.128 okunma

Meclis'in protokol girişinde Başbakan Davutoğlu'nun gelişini beklerken Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan'la sohbet ediyorduk.
Perşembe günü yapılacak Reform Komitesi toplantısında darbe yasalarının mevzuatımızdan çıkarılmasıyla ilgili çalışmanın ele alınacağını açıkladı.
Türkiye darbe mağduru bir ülke.
Her ağzını açan 12 Eylül Anayasasını istemiyoruz diyor ama şu ana kadar bu konuda adım atılmadı.
“Yönetmelik ve genelgelerde de ayıklanması gereken hükümler var mı?” diye sordum.
“Onlar büyük ölçüde ayıklanmış. Asıl sorun yasalarda” dedi.
Lütfü Elvan bir de yol haritası verdi. Hükümet çalışmaları tamamladıktan sonra CHP ve MHP'ye gidecek. “Eklemek istediğiniz bir şey var mı” diye soracak, onların katkısını talep edecek.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Meclis'te oluşturulan Uzlaşma Komisyonu'nun yeni anayasa ile birlikte 12 Eylül hukukunun ayıklanmasıyla ilgili çalışma yapmasını önermişti. Hükümet onu çok gerçekçi bulmuyor. Onun yerine ayrı bir çalışma yapılmasının yararlı olacağı kanaatinde.
Lütfü Elvan, İnsan Hakları ve Ayrımcılıkla Mücadele konusunda bir de müjde verdi. ”İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'yla ilgili kanun tasarısı yarın Meclise sevk edilecek” dedi. Tasarının, üç ayağı var.
1-İnsan hakları
2-Azınlıklar (burada en önemli nokta, Ayrımcılıkla Mücadele)
3-İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Küçültücü Muamele ya da Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi
Lütfü Elvan, bunun bir mahkeme ve üst kurul olmadığının altını çizdi.
Tüm bunları şundan aktardım.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 1.583 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.094 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.668 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.243 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma