Abdulkadir Selvi Yeni Şafak Gazetesi

Tek başına iktidar mı, koalisyon mu?

Bu yöntemi kamuoyu araştırmalarını yönetenlerden öğrendim. GENAR'ın, Pollmark'ın, Andy-Ar'ın, Denge'nin, Konsensus'un sonuçlarını alt alta topladım, böldüm. Ortalamaya göre AK Parti'nin tek...

22 Ekim 2015 | 7.179 okunma

Bu yöntemi kamuoyu araştırmalarını yönetenlerden öğrendim.

GENAR'ın, Pollmark'ın, Andy-Ar'ın, Denge'nin, Konsensus'un sonuçlarını alt alta topladım, böldüm.
Ortalamaya göre AK Parti'nin tek başına iktidar olmak için 1-1.5 puana ihtiyacı var. HDP'de çok küçük bir gerileme CHP'de ise iki puanlık bir artış gözleniyor. Oyları gerileyen parti, MHP.

Bu sonuçlarla yetinmedim. Andy-Ar Başkanı Faruk Acar ve Genar Başkanı İhsan Aktaş'la konuştum.
7 Haziran seçimlerinde HDP barajı aşacak mı diye konuşuyorduk. 1 Kasım seçimlerinde ise AK Parti tek başına iktidar olacak mı sorusuna cevap arıyoruz.

7 Haziran seçimlerinin yükselen yıldızları HDP ve MHP'ydi. AK Parti ve CHP oy kaybediyordu. 1 Kasım seçimlerinde ise tablo tersine döndü. HDP, durumu korumaya çalışıyor. MHP ise geriliyor. AK Parti ve CHP yükseliş trendinde.

1 Kasıma giderken cevabı aranan soru şu: Seçimlerden tek başına iktidar mı çıkacak yoksa koalisyon mu? En sonda yazacağımı en başta söyleyeyim. AK Parti, 7 Haziran'a göre daha iyi durumda. 7 Haziran'a giderken eriyen bir AK Parti vardı, 1 Kasım'a giderken yükseliş trendini yakalamış bir AK Parti var. AK Parti, tek başına iktidar kapısını aralamak için yükseliş trendine girdi ama henüz tek başına iktidar eşiğini aşamadı. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 208 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.053 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.654 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.241 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma