Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağı belli oldu

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi’nin bugünkü (27.04.2022)''Muhalefetin cumhurbaşkanı adayının ne zaman açıklanacağı belli oldu’’ başlıklı yazısı.

27 Nisan 2022 | 2.395 okunma

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı belli. 24 Haziran 2018 seçimlerinden bu yana önümüzdeki seçimin cumhurbaşkanı adayı da Erdoğan.

Ancak Millet İttifakı’nın adayı kim olacak?


Millet İttifakı’nı en çok zorlayan soru bu. Muhalefet cephesinde cumhurbaşkanı adayının şimdiden açıklanmasını savunanlar ile yıpranmasın diye son ana bırakılmasını isteyenler arasında bir görüş ayrılığı yaşanıyor.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı neden belli değil? Çünkü henüz cumhurbaşkanı adayı netleşmedi. Cumhurbaşkanı adayları arasındaki mücadele devam ediyor.

DÖRT KRİTİK KARAR

6 liderin toplantısının perde arkasından ve muhalefet yöneticileriyle yaptığım görüşmelerden bazı kararlara ulaştığımı düşünüyorum. Onları sıcağı sıcağına paylaşmak istedim.

1- Ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarılacak. İlk tura çoklu adayla gidilmesi gündemde değil. Tek cumhurbaşkanı adayı olacak.

2- Cumhurbaşkanı adayı seçim kararı verildikten 1 hafta sonra açıklanacak. Yukarıda belirttiğim gibi hem cumhurbaşkanı adayı belli değil hem de erken açıklanıp yıpranması istenmiyor.

3- 6 parti, seçimlere Millet İttifakı olarak mı girecek yoksa üçüncü ittifak olacak mı? Seçimlere hangi sistemle gidileceği ise sekizinci gün ilan edilecek.

4- Üçüncü ittifak olsa da muhalefet ortak cumhurbaşkanı adayı çıkaracak.

Seçimlere 14 ay süre var. Daha köprülerin altından çok su akar ama şimdilik eğilim bu yönde.

KILIÇDAROĞLU’NDAN ALTERNATİFLİ ÖNERİ

Yeni Seçim Yasası ile milletvekili seçiminde ittifakın toplam oylarının değil, partilerin aldığı oyların sayılması sistemi getirildi. Kılıçdaroğlu açısından ittifak, küçük partiler açısından ise milletvekili çıkarmak önemli. 6 liderin toplantısında ittifak konusu gündeme geliyor. Kılıçdaroğlu daha önce kamuoyuna yansıyan 8 alternatifli bir öneri sunuyor. Kılıçdaroğlu, küçük partilerin Millet İttifakı çatısı altında CHP ve İYİ Parti listelerinden seçimlere girmesi eğiliminde.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 5.996 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.234 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.654 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.671 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.198 Okunma