Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Kılıçdaroğlu ile Akşener anlaştı mı?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (04.10.2022)''Kılıçdaroğlu ile Akşener anlaştı mı?'' başlıklı yazısı.

04 Ekim 2022 | 3.151 okunma

Kılıçdaroğlu’nun “Akşener’le aramızda kriz yok” açıklamasına katılıyorum. Ama CHP ile İYİ Parti arasında zaman zaman sorunlar yaşanıyor. Bunlardan biri de Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığı konusu.

İYİ Parti içinde bir grup Kılıçdaroğlu ile seçimin kazanılamayacağı görüşünde.

Meral Akşener ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinden İYİ Parti’de bir çatlak meydana gelmesini önlemeye çalışıyor. O nedenle de bazen rest çekiyor, bazen çok sert çıkışlar yapıyor.
İki liderin kamuoyuna açık görüşmeler dışında özel görüşme yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. O nedenle bir iddiada bulunamam. Ama Kılıçdaroğlu, Akşener’in parti içindeki direnci kırmak için yaptığı çıkışların farkında. O nedenle Akşener’in restine restle karşılık vermedi. Zaten reste restle karşılık verse ortada 6’lı masa kalmazdı.

AKŞENER’İN ÇIKIŞININ NEDENİ

Gürsel Tekin’in “HDP’ye bakanlık verilebilir” çıkışı ile başlayan, Barış Yarkadaş’ın ihale restiyle tırmanan, Bülent Kuşoğlu’nun “Kılıçdaroğlu aday olmazsa 6’lı masa dağılır” restiyle zirveye çıkan kriz karşısında Akşener, öncelikle partisinin hukukunu korumayı tercih etti.

1- “6’lı masa noter değildir” dedi.

2- “CHP’de ve dışarıda zaman zaman parmak sallama hali var. Bu arkadaşlarımızı rencide ediyor” diye uyardı.

3- “CHP’ye borcumuzu ödedik. Hatta alacaklı hale geldik” diye konuştu.

Ama masayı devirmedi. Kılıçdaroğlu seçilemez demedi. Seçilecek aday Mansur Yavaş’tır ya da Ekrem İmamoğlu’dur diye konuşmadı. Akşener sert çıkışlarıyla İYİ Parti’nin hukukunu korudu. Ama kulislere yansıyan bilgilere göre Koray Aydın’ın başını çektiği bir grup, Kılıçdaroğlu’na karşı tavrını sürdürdü.

KORAY AYDIN FAKTÖRÜ

22 milletvekilinin ve teşkilatın önemli bir bölümünün Koray Aydın’ı desteklediği söylendi. Bu durum karşısında Akşener, kurultay silahını çekti. Akşener daha önce CHP’yle girdikleri tartışmalar nedeniyle Yavuz Ağıralioğlu’nu Genel Başkan Yardımcılığı’ndan, Koray Aydın’ı ise Teşkilat Başkanlığı’ndan almıştı. Akşener neden kurultay kararı aldı? Bir de işin yasal bir boyutu var. İYİ Parti 2 yıl içinde kongre yapmak durumunda. Ama bunu 1 yıl erteleyebilir. Yani seçimden önce de yapabilir seçim sonrasına da erteleyebilirdi.

AKŞENER’İN STRATEJİSİ

Buraya bir virgül koyup öncelikle Akşener’in ne yapmaya çalıştığını anlatmak istiyorum.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özgür Özel yeni siyaset inşa ediyor 06 Mayıs 2024 | 1.260 Okunma Erdoğan: En kısa sürede CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmek istiyorum 03 Mayıs 2024 | 1.365 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 2.125 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.122 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.678 Okunma