Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Irak sınırına güvenli hat

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'Irak sınırına güvenli hat' başlıklı yazısını kaleme aldı.

09 Şubat 2024 | 657 okunma

Son dönemde Türkiye’den Irak’a kritik zamanda kritik ziyaretler yapılıyor.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak’tan yeni döndü. Güler’den önce 27 Ocak’ta MİT Başkanı İbrahim Kalın Irak’taydı.

Bu iki ziyareti birbirini tamamlayacak ve birbirine eklemlenmiş bir zincirin halkaları gibi düşünmek gerekiyor. İbrahim Kalın istihbari diplomasi yaparken, Yaşar Güler askeri diplomasi yürütüyor.

MİT BAŞKANI

MİT Başkanı, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Başbakan Sudani ile görüştü. Şii ve Türkmen temsilcilerle bir araya geldi.

Bir gün sonra Erbil’e geçti. Mesut Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Türkmen temsilcilerle görüştü.

24 SAAT SONRA

MİT Başkanı’nın ziyaretinden bir gün önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Meclis’teki terör özel oturumunda KYB’yi uyarmıştı. Meclis kürsüsünden, “KYB’nin, Suriye’deki PKK/YPG unsurlarına eğitim verdiği, Irak’ın kuzeyinde düşen SDG helikopterleri ve Arbat Havalimanı hadiseleriyle iyice açığa çıkmıştır. Bu durum, KYB ile PKK arasındaki ilişkinin boyutlarını da ortaya koymaktadır. Süleymaniye’ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK’ya müzahir tutumunu değiştirmezse, daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz” demişti.

İbrahim Kalın bu uyarının ardından Bağdat’taydı, Erbil’deydi. Hakan Fidan’ın Meclis kürsüsünden yaptığı uyarıyı muhataplarının yüzlerine karşı söyledi.

YAŞAR GÜLER’İN TEMASLARI

Milli Savunma Bakanı’nın ziyaretine dönecek olursak; Yaşar Güler, Irak’ta Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Başbakan Sudani ve Savunma Bakanı Rıza El-Abbasi ile görüştü.

Başbakan Sudani kritik bir isim. Sudani, ABD’ye, Irak’tan çekilin çağrısı yapmıştı. Pentagon da Irak’tan çekilme takvimini konuştukları bildiriminde bulunmuştu. Ama ne hikmetse 7 yıl susan ABD, o tarihten sonra Irak’ta operasyonlara başladı. 

Yaşar Güler, Bağdat’tan sonra Erbil’e geçti. Orada başta Mesut Barzani olmak üzere Erbil yönetimi ile bir araya geldi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni dönemin üç lideri ve iki güçlü siyasetçi 13 Mayıs 2024 | 659 Okunma Özgür Özel’in stratejisine karşı İmamoğlu’nun hamlesi ne 10 Mayıs 2024 | 1.323 Okunma İmamoğlu neyi kendine yönelik operasyon olarak görüyor 09 Mayıs 2024 | 2.164 Okunma Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi ne sağladı 08 Mayıs 2024 | 1.738 Okunma Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması Özel’e fayda sağlar mı 07 Mayıs 2024 | 1.532 Okunma