Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Güç bir yerde toplanınca darbe oluyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK'da yeniden yapılanmaya gidilip, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, kuvvet komutanlıklarının...

06 Ağustos 2016 | 3.470 okunma


15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK'da yeniden yapılanmaya gidilip, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, kuvvet komutanlıklarının askerlik görevi, harbe hazırlık gibi konularda Genelkurmay’a; lojistik ve tedarik hizmetleri açısından da Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olacağını anlattı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Hürriyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

98 ÜLKEDE 217 GİRİŞİM OLMUŞ

- Kuvvet komutanlıklarını Milli Savunma’ya bağlamaya neden gerek duydunuz?

Güç temerküzü olunca sonunda darbe oluyor. Gücün tek elde toplandığı 98 ülkede silahlı 217 darbe girişimi olmuş. Bunu gören demokratik ülkeler gücü dengelemişler. Güç bir yerde toplanınca haliyle, Genelkurmay Başkanı ‘Ben ne desem o olur’, kuvvet komutanı ‘Ben ne talimat verirsem öyle olur’ diye düşünür. Biz Kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması sürecinde demokratik ülkelerdeki yapılanmayı inceledik. ABD’de üç kuvvet var. Kuzey Komutanlığı, Güney Komutanlığı, Merkez Komutanlığı, Asya Pasifik ve Afrika Komutanlığı var. Bunlar ABD başkanına bağlı. Başkan doğrudan bilgi alıp talimat verebiliyor. Neden? Bir hareketlilik olursa başkan olarak haberim olabilsin, ben talimat verebileyim diye. Bizde ordunun yapılanması Prusya modeli olarak Almanlardan alınmış. Ama Almanlar daha sonra bu sistemi değiştirmiş, biz hâlâ muhafaza ediyoruz. Almanya’da Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanı’na bağlı. Sadece Deniz kuvvetleri komutanı direkt başbakana bağlı. Almanlar bu sistemi değiştirmiş. Neden? Darbe tecrübesinden dolayı.

- Kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma’yla ve Genelkurmay’la çalışmalarını nasıl düzenleyeceksiniz?

Kuvvet komutanlıkları hangi noktadan Milli Savunma Bakanı’na bağlı olacak, hangi noktadan Genelkurmay’a bağlı olacak, bunlar ikincil mevzuatla belirlenecek. Kuvvet komutanlıkları askerin eğitimi, askerin harp hazırlıkları ve savaş gibi asli görevleri açısından Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olacak. Askerin lojistik hizmetleri, tedarik gibi konularda ise Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olacaklar.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 5.290 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.229 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.654 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.671 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.198 Okunma