Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Evet-hayır oranları ve kampanya müziği

11 Şubat SETA’nın düzenlediği cumhurbaşkanlığı sistemi sempozyumu: “Hayır diyenlere bakıyoruz; HDP, PKK, FETÖ...” 19 Şubat Adıyaman: “Sadece AK Parti, MHP değil, CHP ve HDP’li kardeşlerim de...

23 Şubat 2017 | 5.515 okunma

11 Şubat SETA’nın düzenlediği cumhurbaşkanlığı sistemi sempozyumu:
“Hayır diyenlere bakıyoruz; HDP, PKK, FETÖ...”

19 Şubat Adıyaman:

“Sadece AK Parti, MHP değil, CHP ve HDP’li kardeşlerim de ‘Evet’ desin.”

22 Şubat Ankara:

“Gerek AK Parti gerek MHP tabanı gerek Cumhuriyet Halk Partisi tabanı, oraya gönül vermiş olanlar ve hatta HDP’ye gönül vermiş olan tüm vatandaşlarıma sesleniyorum; gelin bu büyük tarihi reformda bir konsolidasyona gidelim ve böylece 16 Nisan’da birliği, beraberliği, bütünlüğüyle güçlü Türkiye’nin, lider bir Türkiye’nin, müreffeh bir Türkiye’nin sistem noktasında temel taşlarını yerli yerine koyalım.”

Yukarıdaki sözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait. Cumhurbaşkanı’nın üslubundaki değişimi yansıtması açısından önemli.

Hayır diyenleri terör örgütleriyle aynı safta gösteren dil gitti, onun yerine kucaklayıcı tarz geldi.

Kamuoyu araştırmalarında, “15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunu nasıl buluyorsunuz?” sorusuna halkımızın yüzde 95’i, “Doğru buluyorum” yanıtını vermişti. Bu da gösteriyor ki, halkımız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her zaman kucaklayıcı olmasını bekliyor.

AK Parti yanlışlarından hemen geri dönüş yapmasını bilen bir parti. Kampanyanın başında yanlışın fark edilip, hayır diyenlere sıcak mesajların gönderilmesi yararlı oldu.


KARARSIZLAR AZALIYOR
Referandum iklimine girdikçe kararsızların oranı azalıyor.

İlk başlarda kararsızların oranı yüksekti. Hem partilerin tabanında kararsızlar vardı hem de partilerden bağımsız olanlar arasında. O nedenle sonucu kararsızlar belirleyecek deniliyordu.

Kararsızların oranı yüzde 17’ye geriledi. Bir kısmının sandığa gitmemesi bekleniyor.

Referandum olmasına rağmen araştırmalar katılımın yüzde 85-90 arasında olacağını gösteriyor. Bizde seçimlere ilgi yüksek ancak referanduma katılım oranı düşük. 2010 referandumunda yüzde 73.71, 2007’de ise bu oran yüzde 67.49’du. 16 Nisan’da katılımın yüksek olması bekleniyor. Halkımız sistem değişikliğine duyarsız değil.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.598 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.658 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.190 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 499 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.199 Okunma