Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Erdoğan’ın lider diplomasisi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (11.03.2022)''Erdoğan’ın lider diplomasisi'' başlıklı yazısı.

11 Mart 2022 | 3.012 okunma

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog 14 yıl aradan sonra Türkiye’ye geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev çalışma yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuğuydu.

Erdoğan akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Biden ile telefonla görüştü.

Bu listeyi biraz daha açmak istiyorum.

Erdoğan, Ukrayna Savaşı süresinde 20’yi aşkın ülke lideriyle görüştü.

Rusya Devlet Başkanı Putin’le iki, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile de iki kez görüştü. Savaş halindeki iki ülkenin lideri ile görüşen bir lider olmak önemli.

Ama Erdoğan’ın görüştüğü dünya liderleriyle ilgili biraz daha ayrıntılı bilgi vermek istiyorum.

Sonra bunu neden yazdığımı açıklayacağım.

MEKİK DİPLOMASİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu süreçte NATO toplantısına katıldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’le, İngiltere Başbakanı Johnson’la, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le (2 kez) Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’le, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’le, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov’la, Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda ile, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile, Hollanda Başbakanı Rutte ile, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’le, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile, Kanada Başbakanı Trudeau ile AB Konseyi Başkanı Michel’le, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le görüştü.

Hafta sonu Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le İstanbul’da, hafta başında ise Almanya Başbakanı Scholz’la Ankara’da görüşecek. Bu arada gerçekleşecek telefon görüşmelerini ise sürpriz saymıyorum. Çünkü Türkiye, “lider diplomasisinin merkez ülkesi” konumunda. Ukrayna krizinden bu yana hiçbir lider böyle üst düzeyde bir lider diplomasisini yürütmedi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: En kısa sürede CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmek istiyorum 03 Mayıs 2024 | 1.318 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 2.117 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.115 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.672 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.244 Okunma