Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Erdoğan seçimler için iki şifre verdi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (19.09.2022)''Erdoğan seçimler için iki şifre verdi'' başlıklı yazısı.

19 Eylül 2022 | 5.429 okunma

6’lı masa kim cumhurbaşkanı adayı olsun tartışmasıyla uğraşırken Erdoğan, AK Parti’yi seçimlere hazırlıyor.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı elbette ki önemli. Ama daha önemlisi AK Parti’nin ne yapacağı. Çünkü millet çareyi Erdoğan’dan bekliyor. Metropoll Başkanı Özer Sencar’ın, son 4 ayda kararsız kitlenin yüzde 14’e indiği ve iktidarın oylarını 4 puan artırdığı yönündeki tespiti doğru. Aralık, ocak aylarında kararsızların oranı yüzde 25 seviyesindeydi. Ağustos ayında yüzde 13.4’e gerilemiş durumda.

PARMAK SALLAMA

Ama asıl göstergeler seçim sürecinin başlamasıyla birlikte kendini hissettirecek. Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek gibi ciddi bir sorunu var. CHP ile İYİ Parti arasında yaşanan HDP gerilimi ve ihale tartışmasının altında da bu yatıyor. CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun, “Kılıçdaroğlu dışında bir aday çıkarsa masa dağılır” açıklaması doğrudan adrese teslim olarak İYİ Parti’ye bir gözdağı şeklinde algılandı.

SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’de sıkıyönetim ilan edildi. Faik Öztrak sadece 6 liderin açıklama yapabileceğini duyurdu. Çünkü tehdit dili sadece İYİ Parti’yi değil, 6’lı masanın diğer partilerini de rahatsız etti. Ama hemen 6’lı masa dağılıyor şeklindeki yorumları sağlıklı bulmuyorum. Fakat cumhurbaşkanı adaylığının belirlenme süreci yaklaştıkça krizlerin dozu artıyor. Gün gelir, bardak dolar ve taşar...

LİSTE KOZU

Çünkü 6’lı masada sadece cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi söz konusu değil, küçük partiler açısından hayati olan konu milletvekili seçimleri. Yeni seçim yasası ittifakları anlamsız kıldı. Ama küçük partilerin siyasi hayatlarını devam ettirebilmeleri için Meclis’e girmeleri gerekiyor. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığının desteklenmesi karşılığında küçük partilere CHP listelerini açmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin tamamı değil ama 41 ilde küçük partilerle işbirliği yapılabileceği söyleniyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 911 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.651 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.661 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.194 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 503 Okunma