Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Çözüm süreci yeniden başlıyor mu?

PKK'ya karşı şehir savaşlarının verildiği, şehit cenazelerinin geldiği bir dönemde, sivil çözüm arayışlarından söz etmenin güçlüğünün...

18 Nisan 2016 | 11.542 okunma


PKK'ya karşı şehir savaşlarının verildiği, şehit cenazelerinin geldiği bir dönemde, sivil çözüm arayışlarından söz etmenin güçlüğünün farkındayım.
Çözüm sürecinin başlaması konusunda PKK cephesinden sinyaller var.

Henüz devlet tarafından değerlendirmeye alınmış değil.

Ama Kandil’den 4, Avrupa kanadından 3 bu yönde mesaj gelmiş.

İlk mesaj 3 Kasım’da, en yenisi ise 21 Mart’ta.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile KCK Avrupa Sorumlusu Zübeyir Aydar’ın son hafta yaptıkları çağrıların altında, Kandil’in yeni stratejisi yatıyor.

Aydınlatılması gereken birkaç nokta var.

1- Şehir savaşlarında sıkışan Kandil zaman kazanmaya mı çalıyor?

2- Çözüm sürecine dönülmesi mesajının altında Cemil Bayık, Murat Karayılan gibi PKK üst yönetiminin iradesi var mı?Daha da önemlisi ise barış sürecini sabote edip, şehir savaşlarını başlatan PKK, neden çözüme dönülmesini istiyor? PKK bir sıkışmışlık içinde.

1- Çözüm sürecinin bitirilip şehir savaşları döneminin başladığını ilan eden Cemil Bayık, sivil itaatsizlik çağrısı yaptı. Ama Kürtler buna itibar etmedi.

2- Özyönetim ilan etti. Halk destek vermedi.

3- PKK, şehir savaşları ve canlı bomba eylemleriyle Kürtleri kaybetti.

4- Şehir savaşlarında halk PKK’nın değil, devletin yanında yer aldı. Çözüm sürecinin yeniden başlatılması çağrısının altında yatan sebepler sadece bunlar değil.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: En kısa sürede CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmek istiyorum 03 Mayıs 2024 | 1.208 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 2.107 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.113 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.672 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.244 Okunma