Abdulkadir Selvi Yeni Şafak Gazetesi

Başbakan’ın bölge programı

Yeni yılın ilk MGK toplantısı dün yapıldı. MGK'nın gündeminde üç madde vardı. 1-Hükümetin üzerindeki çalışmaları tamamladığı “Master Plan” 2-Suriye başta olmak...

28 Ocak 2016 | 3.484 okunma

Yeni yılın ilk MGK toplantısı dün yapıldı.
MGK'nın gündeminde üç madde vardı.
1-Hükümetin üzerindeki çalışmaları tamamladığı “Master Plan”
2-Suriye başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler ile PKK'nın başlattığı şehir savaşlarındaki son durum.
3- Siber savaşla mücadele için alınan önlemler.
Başbakan yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Yalçın Akdoğan, 3 haftadır Sağlık, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Aile Sosyal Politikalar, Çevre ve Şehircilik, İçişleri, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları ile ”Master Plan” üzerinde kapsamlı bir çalışma yürütüyordu. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda görüşülen “Master Plan”a son şekli MGK toplantısında verildi.
Terörle mücadelenin ardından, bir “Master Plan” dahilinde sorunların çözümüne yaklaşılması yeni bir anlayışı yansıtıyor.
Bölge çok ağır süreçten geçiyor. İki aya yaklaşan sokağa çıkma yasakları ve Cizre, Silopi ve Sur'da şehir savaşları sürüyor. Daha önceki karakol baskınlarından ve kırsal kesimde yürütülen operasyonlardan farklı bir durum. 200 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, yüzbinlerce insanın mağdur olduğu bir süreçten geçiliyor.
Hükümet master planla çatışma sonrası yaraları sarmayı amaçlıyor. Master plan demek, bir asayiş ve güvenlik planı demek değil, tam aksine bölge insanına şefkat elinin uzatılması demek. Master plan, Kürt sorunun çözümü, PKK ile mücadele gibi iddialı hedefleri taşımıyor. Çatışma sonrası yaraların sarılmasını amaçlıyor. Devletin şefkat yüzünü temsil ediyor. Bu yönüyle çözüm sürecinin zeminini hazırlıyor.
Uzun süredir sokağa çıkma yasağının uygulandığı, çatışmaların sürdüğü, evlerinin tahrip edildiği bir ortamda bölge insanı çok çetin koşullarda yaşamaya çalışıyor.
Evi kullanılamaz hale gelen insanların konut sorunu, esnafın prim ve kredi borçları, terör mağduru ailelerin çocuklarına İş-Kur üzerinden iş sağlanması ama daha da önemlisi, terör mağduru kitlelerin rehabilitasyonu.
Devlet 90'lı yıllarda terörle mücadele ederken köyler boşaltıldı, şehirlere göçenler, “90'lı yılların kuşağı” olarak yetişti. Bugün Sur'da, Cizre'de, Silopi'de YDG-H diye çatışmaya giren çocuklar, o dönemin ürünü.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mossad’ın çağrı cihazı operasyonunun perde arkası 20 Eylül 2024 | 3.292 Okunma Televizyonlarımız, buzdolaplarımız patlayıcıya dönüşebilir mi 19 Eylül 2024 | 1.215 Okunma Narin boğulmuş, ölüm suyu Salim’in kolunda 18 Eylül 2024 | 3.003 Okunma Narin cinayetinde ‘Omerta’ kuralı işliyor 17 Eylül 2024 | 1.954 Okunma Narin ailesi strateji değiştirdi ama deliller farklı 16 Eylül 2024 | 1.765 Okunma