Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Barış görüşmeleri ve Erdoğan’ın küresel liderliği

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (30.03.2022)''Barış görüşmeleri ve Erdoğan’ın küresel liderliği'' başlıklı yazısı.

30 Mart 2022 | 3.352 okunma

Ukrayna Savaşı’ndan bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya televizyonlarında ABD Başkanı Biden’in dört katı haber olmuş.

Hem de pozitif bir şekilde. Barış için çaba gösteren lider olarak sunulmuş.

Savaş halindeki Rusya ve Ukrayna’nın, üzerinde mutabık kaldığı ülkenin adı Türkiye, Putin ile Zelenski’nin aynı anda görüştüğü liderin adı ise Erdoğan.

Dünya bunun farkında. Hatta savaş halindeki ülkeler de bunun farkında. Bir tek farkında olmayan bizim muhalefet liderleri. Ama Rusya ve Ukrayna Savaşı’nda Türkiye’nin tarafsızlığına ve Erdoğan’ın aktif arabuluculuğuna halkımızın desteği çok büyük. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna arasında ortaya koyduğu liderliği nasıl buluyorsunuz?” sorusuna halkımızın yüzde 80.5’inin başarılı buluyorum yanıtını vermesi de bunu gösteriyor.

BARIŞIN ADRESİ

Türkiye artık barışın adresi olarak görülüyor. Erdoğan ise küresel liderliğini dünyaya kabul ettirmiş durumda. Kılıçdaroğlu ile Akşener kabul etmese ne olur?

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesi nedeniyle dünyanın gözü dün İstanbul’daydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması iki ülkenin delegasyonu tarafından ayakta alkışlandı. Bunu ABD ya da Fransa cumhurbaşkanı sağlayamadı.

ÇAVUŞOĞLU VE KALIN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün sağlandı” dedi.

Bu vesile ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın başarılı performansının da altını çizmek gerekiyor.

KISMİ ATEŞKES

İstanbul’da müzakereler sürerken, kısmı ateşkesin sağlanması ve Rusya’nın Kiev ve Çernişev’den askerlerini kısmi olarak çekeceğini açıklaması önemliydi. Bu bilgi daha heyetler dağılmadan Ukrayna’daki kaynaklar tarafından doğrulandı.

Ama barışa hem çok yakınız hem de çok uzak. Yakınız çünkü Rusya ve Ukrayna savaşın kazananının olmadığını gördü. Bu savaşın tek kazananı ABD oldu. Kaybedenleri ise Rusya ve Ukrayna... Savaşın bedelini ise Ukraynalı kadınlar ve çocuklar ödüyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 1.971 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.100 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.671 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.243 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma