Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

Anketler ne diyor, partilerin oy oranı ne durumda

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (15.06.2022)''Anketler ne diyor, partilerin oy oranı ne durumda'' başlıklı yazısı.

15 Haziran 2022 | 9.461 okunma

Algı operasyonlarının aparatı haline dönüşmüş anketlere itibar etmiyorum. Güvenilir kamuoyu araştırma şirketlerinin verilerini ise paylaşmaya özen gösteriyorum.

Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın anketini ise düzenli olarak paylaşmaya çalışıyorum. Çünkü anket sonuçları ilk olarak bu köşede yayınlanıyor. Optimar’ın mayıs ayı anketinde oluşturulmak istenen algıyı tersyüz edecek ama hem iktidar hem de muhalefet açısından dersler çıkarılacak sonuçlar var.

12-15 Mayıs tarihleri arasında 2519 kişi ile yapılan anket siyasi partilerin oy oranlarından, yaşadığımız ekonomik sıkıntılara ayna tutuyor.

ZAMLAR VE ENFLASYON

Optimar’ın ‘Sizce geçtiğimiz ayın en önemli olayı nedir?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 62.6’sı zamlar yanıtını vermiş. İkinci sırada ise yüzde 19.7 oranıyla enflasyon geliyor. Onları yüzde 7.8’le Suriyeli mülteciler konusu takip ediyor.

YİNE EKONOMİ

‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna verilen yanıt da şaşırtıcı gelmiyor.

Ankete katılanların yüzde 66.5’i ekonomi diyor. Yüzde 5.6’yla üçüncü sırada yer alan işsizliği eklediğimizde ekonomi ve işsizlik diyenlerin oranı yüzde 72.1’e ulaşıyor. Kasım ayından bu yana ekonomi birkaç puanlık oynamalarla ilk sırada yer almaya devam ediyor.

SURİYELİLER

Suriyeliler konusu ise diğer aylara göre mayısta bir sıçrama yapmış gözüküyor. ‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna yanıt verenler yüzde 5.8 ile Suriyelileri ikinci sıraya taşımış.

PARTİLERE GÖRE EKONOMİ

CHP’lilerin yüzde 83.6’sı Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi derken, onları yüzde 75.1’le İYİ Partililer takip ediyor. MHP’lilerin yüzde 70.1’i ve AK Partililerin ise yüzde 65.4’ü ekonomiyi işaret ediyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Asgari ücret ve emekli maaşları ne olacak 05 Aralık 2025 | 1.450 Okunma Özgür Özel perdeyi yanlış yerden açtı... Erdoğan affetmedi 04 Aralık 2025 | 3.272 Okunma CHP milletvekillerinde tasfiye korkusu 03 Aralık 2025 | 1.805 Okunma CHP’de dengeler nasıl oluştu... Kazananlar kaybedenler listesi 02 Aralık 2025 | 2.859 Okunma Kılıçdaroğlu ne yapacak CHP’den ayrılacak mı 01 Aralık 2025 | 1.129 Okunma