Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

AK Parti ile MHP arasında iki pürüz

BAŞKANLIK sisteminin adı, cumhurbaşkanlığı sistemi oldu. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili olarak AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerde önemli ilerleme sağlandı. “Hava pozitif” deniliyor ama bu...

28 Kasım 2016 | 19.242 okunma


BAŞKANLIK sisteminin adı, cumhurbaşkanlığı sistemi oldu.

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili olarak AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerde önemli ilerleme sağlandı.

“Hava pozitif” deniliyor ama bu hiçbir sorun olmadığı anlamına gelmiyor. İki noktada pürüz var. Pürüzleri gidermek için AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile Mehmet Parsak yeniden bir araya gelecekler.

Gül ile Parsak, sorunun çözümünde başarılı olurlarsa, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli bir araya gelerek paketin olgunlaşmasını sağlayacaklar.

AK Parti’de kiminle konuşsam, “Aman sistemi takvime kurban etmeyelim” diyorlar. Ama nisan-mayıs ayında referandum beklentisi var.

AK Parti ile MHP arasında görüşülen pakete ilişkin bazı bilgileri netleştirmekte yarar var. Paket 12 maddeden oluşuyor. Ayrıca kanun tekniği açısından 2 madde var. İki çuval ya da iki depo madde deniliyor.

1- Mülga maddeler... Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişle birlikte yürürlükten kaldırılan maddeler. Yürütme yetkisiyle ilgili maddeler bunun içinde yer alıyor.

2- İbare değişikliği yapılan maddeler.

Bir de geçiş hükümleri var ki çok önemli. Cumhurbaşkanlığı sistemine 2019 tarihinde geçilecek. Ancak geçiş hükümleri çok net bir şekilde ifade edilmezse bir kaos yaşanabilir. ‘Anayasa değişikliği referandumdan geçtiği takdirde Başbakan ne olacak? Cumhurbaşkanlığı hükümeti ne zaman yürürlüğe girecek? Cumhurbaşkanı partisine ne zaman üye olabilecek’ gibi.

HENÜZ KRİZ OLARAK İFADE EDİLMİYOR

Gelelim AK Parti ile MHP arasındaki görüşmelerin perde arkasına.

İki noktada pürüz yaşanıyor. Yaklaşım farkı denilebilir ama henüz kriz olarak ifade edilmiyor.

1- En önemli sorun, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisi konusunda yaşanıyor. MHP, Cumhurbaşkanı’nın parti üyesi olmasına karşı çıkmıyor ama parti genel başkanı olmasına itiraz ediyor. AK Parti ise başkanlık sistemini bir ölçüde bunun için istiyor. O nedenle bu ciddi bir pürüz konusu. Görüşmelerde bir kriz yaşanırsa buradan çıkabilir. Ama her iki tarafta aşılamayacak bir nokta olarak görmediklerini ifade ediyorlar. AK Parti, cumhurbaşkanlığı sistemine geçilirken partide, ‘iki bir’ sisteme izin verilmesine sıcak bakmıyor. Biri icranın başındaki cumhurbaşkanı, diğeri parti genel başkanı gibi ileride iki ayrı güç odağı oluşturabilir. İkili sistem sürtüşmeye zemin hazırlar. Adı cumhurbaşkanlığı sistemi olsa da bu sistemin özü başkanlık sistemi. Parti üyesi olabilen cumhurbaşkanı, partinin genel başkanı da olabilmeli tezini savunuyor. MHP ise cumhurbaşkanının parti üyesi olabilmesine itiraz etmiyor ama genel başkanı olmasına sıcak bakmıyor. Bu pürüzü aşabilme uğruna AK Parti’nin geliştirdiği bir formül daha var. O da ‘Anayasada, cumhurbaşkanının partisiyle olan ilişkisi sınırlanıp tarif edilmesin. Parti genel başkanı olamaz şeklinde negatif bir hüküm konulmasın. Cumhurbaşkanı o ilişki düzeyini kendi belirlesin’. Bu noktanın altını çizmek istiyorum. MHP eğer, genel başkan olamaz noktasında diretirse, bu ciddi bir kriz konusu olabilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mossad’ın çağrı cihazı operasyonunun perde arkası 20 Eylül 2024 | 3.292 Okunma Televizyonlarımız, buzdolaplarımız patlayıcıya dönüşebilir mi 19 Eylül 2024 | 1.215 Okunma Narin boğulmuş, ölüm suyu Salim’in kolunda 18 Eylül 2024 | 3.003 Okunma Narin cinayetinde ‘Omerta’ kuralı işliyor 17 Eylül 2024 | 1.954 Okunma Narin ailesi strateji değiştirdi ama deliller farklı 16 Eylül 2024 | 1.765 Okunma