Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

ABD’den güvenlik uyarısı

Ceyhan ilçesine bağlı Çokçapınar köyü yakınlarında bir tarlaya düşen MQ-1 Predator tipi İHA’nın İncirlik Üssü’nden kalktığı belirlenmişti. Adana’da 4 gün sonra bu...

30 Ağustos 2017 | 8.615 okunma

Ceyhan ilçesine bağlı Çokçapınar köyü yakınlarında bir tarlaya düşen MQ-1 Predator tipi İHA’nın İncirlik Üssü’nden kalktığı belirlenmişti.

Adana’da 4 gün sonra bu kez ajanslar Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde bir mısır tarlasına İnsansız Hava Aracı’nın düştüğü haberini geçtiler. Çok geçmeden İncirlik Hava Üssü’nün resmi internet sitesinde yer alan açıklamada ABD Hava Kuvvetleri’ne ait MQ-1 Predator tipi İHA’nın Türkiye’nin güneyine düştüğü yer aldı.

ABD’ye ait İnsansız Hava Araçlarının düşmesi basında, kıyıda köşede haber oldu. Manşete çıkan ise ABD’nin İHA’larla PKK’ya istihbarat sağladığı ya da Türkiye’nin olası İdlib operasyonu öncesinde sınırdaki hareketliliği gözleme amaçlı olduğu yönündeydi.

İncirlik Üssü, DAEŞ’e karşı mücadelenin merkezi olmanın ötesinde ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli operasyon merkezlerinden birini oluşturuyor. ABD’nin İncirlik Üssü’nün güvenliği için, silah yüklü İHA’ları uçurması kadar anlaşılır bir şey yoktur.

Ancak düşen son iki İnansız Hava Aracı’nın İncirlik Üssü’nün etrafında uçmaları çok kritik bir istihbarata dayanıyor.

ABD makamları tarafından yaklaşık 20 gün önce Türk güvenlik birimlerine, gizlilik derecesi yüksek bir istihbarat ulaştırıldı. İstihbarat, yakın zaman içerisinde yeniden güncellendi. Bir de zaman aralığı verildi. ABD’liler istihbarata, “Kaynağından kontrol edilen” notunu da düşmeyi ihmal etmedi. Bu durum tehlikenin devam ettiğini gösteriyordu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.030 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.651 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.661 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.195 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 503 Okunma