Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

ABD, Suriye ve Irak’tan çekiliyor mu?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'ABD, Suriye ve Irak’tan çekiliyor mu?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

26 Ocak 2024 | 0 okunma

Amerikan seçimleri yaklaşırken Biden yönetimi Suriye’den çekilmek için bir arayış içine girdi.

Amerikan basınında birkaç gündür ABD, Suriye’den çekilmeyi tartışıyor haberleri yapılıyor. PKK’yı kollayan yazarlarda ise, aman PKK’yı-YPG’yi bırakıp nereye gidiyorsun, PKK’lıların durumu da Afganistandakiler gibi mi olacak telaşı sardı.

TRUMP’IN SORUSU

ABD seçimlerinde ezici bir üstünlükle ilerleyen Trump çok önemli bir tartışma başlattı. “Tam 9 trilyon dolar harcadık, Ortadoğu’da milyonlarca insanı öldürdük ve ne elde ettik? Hiçbir şey. Ölüm, kan ve hiçbir şey elde etmedik” dedi.

Trump’ın çıkışı Amerikan halkında karşılık buldu. Amerikan halkı Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’da ve Ukrayna’da harcanan trilyon dolarların hesabını soruyor. Trump’ın Ukrayna ve Ortadoğu’dan çekilme vaadi karşılık buluyor.

BIDEN YÖNETİMİ TARTIŞIYOR

Hem yaklaşan seçimler nedeniyle hem de ABD artık Ortadoğu’da bir bataklığa çekildiğini görüyor. Foreign Policy ve Al Monitor, ABD düşünce kuruluşlarında Suriye’den çekilmenin tartışıldığını yazdı.

BATAKLIĞA ÇEKİLİYOR

ABD yönetimi Ortadoğu’da bir bataklığa doğru çekildiğini gördü.

1. ABD, Gazze’de İsrail’e sınırsız destek verdi. Netanyahu, Gazze’de katliamlarını sürdürürken tüm fatura ABD’ye yazılıyor. İsrail hem savaşı sürdürüyor hem bölgeye yaymaya çalışıyor. İsrail, Lübnan’da Hamas’ın iki numaralı ismi Salih El Aruri’yi vurdu. Şam’da İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Suriye sorumlusu Razi Musavi’yi öldürdü. İran’ın Kirman kentinde Kasım Süleymani’nin mezarı başındaki anmada patlayan bombayı DEAŞ üstlense de İsrail’e fatura edildi.

İRAN BÖLGEYE YAYIYOR

2. İran’ın Pakistan ve Irak’taki hedefleri vurması savaşı bölgeye yaymasının ilk adımı olarak görüldü. İran henüz Lübnan’da Hizbullah’ı harekete geçirmedi ama bu, ilerleyen süreçte harekete geçirmeyeceği anlamına gelmiyor.

3. İran destekli Husilerin, Kızıldeniz’de ticaret gemilerine yaptığı saldırılar, ABD ve İngiliz hedeflerine yönelik eylemleri karşısında ABD ve İngiltere bir süredir Yemen’i bombalıyor.

İsrail bir yandan, İran bir yandan, Husiler ise diğer taraftan savaşı yaymaya çalışıyor. Bu durumun ABD’yi yeni bir değerlendirme yapmaya ittiği gözleniyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni dönemin üç lideri ve iki güçlü siyasetçi 13 Mayıs 2024 | 1.631 Okunma Özgür Özel’in stratejisine karşı İmamoğlu’nun hamlesi ne 10 Mayıs 2024 | 1.325 Okunma İmamoğlu neyi kendine yönelik operasyon olarak görüyor 09 Mayıs 2024 | 2.166 Okunma Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi ne sağladı 08 Mayıs 2024 | 1.738 Okunma Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması Özel’e fayda sağlar mı 07 Mayıs 2024 | 1.532 Okunma