Abdulkadir Selvi Hürriyet Gazetesi

6'lı masada hangi lider neyi hedefliyor

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi’nin bugünkü (25.04.2022)''6'lı masada hangi lider neyi hedefliyor’’ başlıklı yazısı.

25 Nisan 2022 | 3.177 okunma

Gültekin Uysal’ın hamlesi ve Temel Karamollaoğlu’nun üçüncü ittifak çıkışı nedeniyle 6’lı masa önemli hale geldi.

6’lı masada gıcırtı başladı. İş, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine gelince masa dağılır” yorumları yapılmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı adaylığı konuşulmadı. Resmi gündemde yeni Seçim Yasası, seçim güvenliği ve geçiş süreci vardı ama partilerin asıl gündemi seçimlere nasıl girileceğiydi. Yeni Seçim Yasası’yla birlikte küçük partiler tutuştu. Çünkü onlar Millet İttifakı ile seçimlere girip barajı aşmayı ve ittifak oylarıyla milletvekili çıkarmayı planlıyorlardı. Yeni Seçim Yasası’yla, küçük partilerden milletvekili çıkması neredeyse olanaksız hale geldi. Çünkü seçimlerde partilerin aldığı oylar sayılacak. Küçük partiler bu durumda ya büyük partilerin listesinden girecek ya da yeni ittifaklar kuracaklar.

O nedenle 6’lı masada, liderlerin masadaki öncelikleri farklıydı.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÖNCELİĞİ

Kılıçdaroğlu, ittifakın en büyük partisinin lideri olarak 6’lı masayı dağıtacak olan her türlü formüle karşı. 6 partinin ortak cumhurbaşkanı adayı olmayı hedefliyor. Bunu çok önemsiyor.

Saadet Partisi ile milli görüş tabanına, DEVA ve Gelecek partileri ile muhafazakâr kesime, İYİ Parti ile milliyetçilere, Gültekin Uysal’la 27 Mayıs’tan beri kan davalı olduğu demokrat kesime mesaj vermek istiyor. Her ne kadar Menderes’in DP’si ile Gültekin Uysal’ın DP’si birbirinin tam zıddı olsa da...

Kılıçdaroğlu’nun önceliği seçimlere kadar 6’lı masayı bir arada tutmak. O nedenle Temel Karamollaoğlu’nun üçüncü ittifak önerisinden rahatsız oldu. 6’lı masa bozulursa cumhurbaşkanı adaylığının tehlikeye gireceğinden kaygı duyuyor.

AKŞENER’İN RAHATLIĞI

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Asgari ücret ve emekli maaşları ne olacak 05 Aralık 2025 | 1.450 Okunma Özgür Özel perdeyi yanlış yerden açtı... Erdoğan affetmedi 04 Aralık 2025 | 3.272 Okunma CHP milletvekillerinde tasfiye korkusu 03 Aralık 2025 | 1.805 Okunma CHP’de dengeler nasıl oluştu... Kazananlar kaybedenler listesi 02 Aralık 2025 | 2.859 Okunma Kılıçdaroğlu ne yapacak CHP’den ayrılacak mı 01 Aralık 2025 | 1.129 Okunma