Orta Doğu daha da karışacak. İran, Kara Şövalyesi Kasım Süleymani'nin öcünü alacak!

Gazeteci- yazar Murat Yetkin, Kasım Süleymani'nin ABD'nin hava operasyonuyla öldürülmesiyle ilgili olarak, "Sadece Irak değil, Orta Doğu’daki gerilimi daha da artıracak gelişmeleri tetiklemesi mümkün" değerlendirmesinde bulundu. Yetkin, İran'ın Kara Şövalyesi Kasım Süleymani'nin öcünü alcağını da yazdı.

ABD tarafından Bağdat’ta düzenlenen saldırıda Kudüs Gücü’nün komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin öldürülmesini değerlendiren Murat Yetkin, "Sadece Irak değil, Orta Doğu’daki gerilimi daha da artıracak gelişmeleri tetiklemesi mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Süleymani'nin İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in "manevi oğlu" olarak bilindiğini hatırlatan Yetkin, komutanın ölümünün "ABD ile İran arasındaki çatışma ortamını kuvveden fiile çıkarabileceğini" yazdı.

Yetkin, yazısında “Türkiye 2020’ye Suriye’nin yanı sıra Libya cephesini açarak girmişti; şimdi bir de Irak-İran sorunu var sınırlarımızda”ifadelerine yer verdi.

Murat Yetkin'in yazısından bir bölüm

ABD Savunma Bakanlığı, İran Devrim Muhafızlarının sınır ötesi özel harekât birliği Kudüs Gücü’nün komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’yi 3 Ocak 2020’nin ilk saatlerinde Bağdat havalimanı yakınlarında öldürdüklerini duyurdu. ABD zaman dilimine göre 2 Ocak gecesi, Türkiye saatine göre 3 Ocak sabaha karşı ABD insansız hava araçları (İHA) aracılığıyla yürütülen roket saldırısında, Süleymani ile aynı araçta bulunan İran yanlısı Irak milis grubu Haşdi Şaabi’nin lideri Ebu Mehdi el-Mühendis’in de öldürüldüğü bildiriliyor. Pentagon açıklamasında Süleymani’nin son aylarda Irak’taki ABD yönelik saldırıların ve 31 Aralık’ta ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinin basılmasının arkasındaki isim olduğu öne sürüldü.

Süleymani’nin öldürülmesinin sadece Irak değil, Orta Doğu’daki gerilimi daha da artıracak gelişmeleri tetiklemesi mümkün. Neticede ABD bu defa (2011’de Pakistan’daki gibi) El Kaide lideri Usame bin Ladin’i, ya da (2019’da Suriye’deki gibi) IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’yi değil, İran ordusunun bir komutanını öldürmüş oldu. Bu durum ABD ile İran arasındaki çatışma ortamını kuvveden fiile çıkarabilir.

Nitekim İran’dan “İntikam alınacak” açıklaması geldi. Saldırı, ABD Savunma bakanı Mark Esper’in “Oyun değişti. Gerekeni yapacağız” demesinden iki saat kadar sonra gerçekleşti. Bunun öncesinde, Büyükelçilik baskını ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın “Artık uyarmıyor, tehdit ediyorum” diyen mesajı, buna karşı İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’nin “Hiçbir şey yapamazsın” cevabı vardı. Süleymani, Hamaey’in sadece dünyadaki eli kolu değil, manevi oğlu olarak biliniyordu.

(...)

Murat Yetkin'in tüm yazıları