Murat Yetkin'den güvenli bölge için 13 güvensiz soru!

YetkinReport'ta yazılarını kaleme alan Murat Yetkin, Barış Pınarı Harekatı'na verilen ara ile başlayan güvenli bölge anlaşma sürecine ilişkin hem ABD hem de Rusya açısından dikkate alınması gereken 13 soru sorarak konu ile ilgili endişelerini dile getirdi.

Barış Pınarı Harekatı'na verilen ara ile başlayan güvenli bölge görüşmelerine ilişkin süreçte ABD ve Türkiye, masaya oturdu ve YPG'nin geri çekilmesi istendi.

Bu görüşmelere dikkat çeken Murat Yetkin, aklına takılan soruları "Güvenli Bölge üzerine 13 güvensiz soru" başlığı ile kaleme aldığı yazısında ifade etti.

Yetkin, soruların ardından Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın görüşmelere ilişkin fotoğrafta yer almamasını da sorarak "muhtemelen masadadır ama resimde yoktu" dedi. 

İşte Yetkin'in aklına takılan o 13 soru:

1- Erdoğan 20 Ekim’de Güvenli Bölgeyi Cerablus’tan Irak sınırına dek 44 kilometre olarak tekrar etti. ABD’nin YPG/PKK’dan arındırmayı taahhüt ettiği 32 kilometre derinlikteki alanın uzunluğu, 9 Ekim’de başlayıp 17 Ekim’de “ara verilen” Barış Pınarı harekâtının kapsadığı Tel Abyad ile Resulayn arasındaki 120 kilometre mi, 440 km mi? ABD 120’ye 32 km alanı temizlediğinde anlaşma koşulları sağlanmış olacak, harekât duracak mı?
2- ABD 120 km uzunluğunda ve 32 km derinliğindeki bu bölgedeki YPG/PKK güçlerini 22 Ekim gece yarısına dek dışarı çıkarabilecek mi? PKK, Amerikan ordusunun sözünü dinleyecek mi? YPG/PKK’lıların –eğer vereceklerse- ağır silahları, kime nasıl teslim edeceği ve bunu kimin denetleyeceği belli mi?

Rusya ve yaptırımların payı ne oldu?

3- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Rusya ile konuşulacağını” söylediği alan, Barış Pınarı harekât alanının dışında, batısında Kobani (Ayn el-Arap) ile doğusundaki Kamışlı’nın da bulunduğu sınır bölgelerini mi kapsıyor?
4- İki NATO müttefiki Türkiye ile ABD arasında anlaşmaya varılmasında NATO’nun hasmı Rusya’nın kilit rolü oldu mu? Olduysa bu rol neydi?

Murat Yetkin'in yazısının devamı