Katar'ı bırak Kıbrıs'a bak

Katar krizinin başladığı günden bu yana AKP hükümeti yalpalıyor.Krize AKP'den ilk tepki “anlamaya çalışmak” olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bile “Bir oyun oynanıyor, ne olduğunu anlamaya...

Katar krizinin başladığı günden bu yana AKP hükümeti yalpalıyor.
Krize AKP'den ilk tepki “anlamaya çalışmak” olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bile “Bir oyun oynanıyor, ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz” diye açıklama yaptı.
İkinci gün AKP tavır değiştirdi. Yine Erdoğan'ın ağzından krizde Katar'ın yanında olacağını resmen açıkladı.
Ancak tam AKP ve yandaş medya korosu “Katar'la omuz omuza” türkülerine başlamış, Suudi Arabistan'la ittifak kuran ABD'yi suçlama yoluna girmişti ki, Katar Emiri'nden beklenmedik bir hamle geldi.
Emir, 12 milyar doları bastırdı, ABD'den savaş uçağı satın aldı.
Bizim yandaş basın ve AKP de -elbette mecazi olarak kullanıyorum- gece yarısı far görmüş tavşan gibi kaldı.
AKP ve yandaşlar ABD'ye salvo yapacakken, asıl salvo Washington'dan geldi.
Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da gösterici döven korumaları hakkında gıyabi gözaltı kararı çıkarıldı.
Ardından da Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ağzındaki baklayı çıkardı.
Amerikalı bakan, Türkiye ve Bahreyn'i örnek göstererek, “Müslüman Kardeşler hükümetlerin bir parçası haline gelmiş durumda” dedi.
Tillerson, bu sözleriyle görünürde Suudi Arabistan ve yancısı Sünni Arap ülkelerinin, Müslüman Kardeşler örgütünü toptan “terörist” ilan etmesini eleştirdi ama diğer yandan Türkiye'deki AKP hükümetini resmen “Müslüman Kardeşler'in parçası” olarak yaftalamış oldu.
Bir nevi, Türkiye'deki AKP hükümetini tüm dünyaya “hedef” gösterdi.
İşte tam da bu ortamda, şubat ayında çöken Kıbrıs görüşmeleri, hiç beklenmedik şekilde yeniden başladı.
Şubatta Cenevre'de yapılan görüşmelerin çökmesinin nedeni, Türkiye'nin “garanti anlaşmasından vazgeçmeme” konusundaki direnciydi.
Şubattan bu yana ne değişti de, şimdi yeniden görüşmeler başladı?
Değişen sadece Türkiye'deki AKP hükümetinin hem ABD, hem de bir zamanlar ölen kralı için milli yas ilan edilen Suudi Arabistan'ın ve onun yancılarının “hedefine” girmesi oldu.
Uluslararası ilişkilerin kuralıdır:
Siyaseten sıkışanlar, en kolay taviz verenlerdir.
Türkiye'de 15 yıldır süren AKP iktidarı da, uluslararası alanda en sıkışık günlerini yaşıyor.
Kıbrıs'a dikkat; her an her şey olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AKP hayalleri ve milli davalar 21 Eylül 2020 | 311 Okunma AKP’nin söyledikleri ve yap-a-madıkları 14 Eylül 2020 | 414 Okunma “MAVİ VATAN” delik teşik.. 07 Eylül 2020 | 573 Okunma 'Kişi kültünün' Türkiye'ye zararı; Libya'da darbe; Suriye'de Rus kazığı; Akdeniz'de yalnızlık 31 Ağustos 2020 | 678 Okunma Ver gazı... 24 Ağustos 2020 | 662 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar