Özlü bir medeniyet tasavvuru manifestosu

Medeniyet'le ilgili kurduğumuz cümleler bize ait değil. Yanlış.Medeniyet deyince, Batı uygarlığından ne anlıyorsak onu anlıyoruz sadece!Kelime bize ait ama içeriği bize ait değil. Bu ürpertici...

Medeniyet'le ilgili kurduğumuz cümleler bize ait değil. Yanlış.



Medeniyet deyince, Batı uygarlığından ne anlıyorsak onu anlıyoruz sadece!



Kelime bize ait ama içeriği bize ait değil. Bu ürpertici işte!



Yaşadığımız medeniyet krizinin yol açtığı traji-komik bir durum bu.



Bugün bu sütunda daha önce yayımlanan bir yazımı, medeniyet meselesini özlü bir şekilde açıklığa kavuşturacağı, bu konuda kalkış noktası oluşturabileceği düşüncesiyle gözden geçirerek sizlerle yeniden paylaşıyorum.



Bir manifesto bu. Zihnimizi açacak, berraklaştıracak bir yol haritası aynı zamanda.



MEDENİYET VAREDİCİ, UYGARLIK YOKEDİCİDİR



Uygarlık yani sivilizasyon, tek boyutludur: Yalnızca yatay düzlemde varolur. O yüzden sadece yüzeyle ilgilenir, her şeyi yüzeyselleştirerek düzleştirir. Ve bitirir.



Herbert Marcuse, bu yakıcı gerçeği, “One-dimensional Man” başlıklı zihin açıcı kitabında enfes bir şekilde gözler önüne serdi.



Uygarlık, bura'yla ilgilidir: bura'yı ele geçirmekle; burada hüküm sürmekle. O yüzden uygarlık, hakikati bütün yönleriyle kavrama melekelerinden yoksundur; zira hakikat diye bir derdi yoktur: Daha ürperticisi de, yalnızca kendisini hakikat olarak görür uygarlık. Ve tanrılaştırır, bir Grek tanrısı gibi.



Oysa bura, geçicidir: Burada olan her şey, gidici. Geçici ve gidici olanı, sanki kalıcı ve köksalıcı bir şeymiş gibi görmek, insanın algı melekelerini de, düşünme melekelerini de ayartmakla ve körleştirmekle sonuçlanır kaçınılmaz olarak.



YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran tehlikesinin boyutlarını kavrayabilmiş değiliz!  19 Nisan 2024 | 844 Okunma Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı-3 15 Nisan 2024 | 910 Okunma Fars emperyalizmi ve Şiî yayılmacılığı-2 14 Nisan 2024 | 478 Okunma Ramazan Bayramı’nın çok katmanlı dünyası ve derûnî mânâsı 12 Nisan 2024 | 68 Okunma Sistemi dönüştürmek için çıktık yola ama sistem tarafından dönüştürüldük sonunda! Neden peki?  08 Nisan 2024 | 758 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar