Karanlığa Işık Tutunca

Küresel savaşın her geçen gün derinleşirken çatışmaların da şiddetini artırdığını görüyoruz.Küreselciler ve ulusçular arasında yaşanan bu savaşta kartlar sürekli yeniden...

Küresel savaşın her geçen gün derinleşirken çatışmaların da şiddetini artırdığını görüyoruz.

Küreselciler ve ulusçular arasında yaşanan bu savaşta kartlar sürekli yeniden karılırken dengeler sürekli değişiyor.

Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden aldığı FBI eski başkanı James Comey, Senato İstihbarat Komitesi'nde ifade verdi. Comey, Trump yönetimini kendisi ve FBI hakkında "yalan söylemekle" suçlarken "Rusya soruşturmasının gidişatını değiştirmek amacıyla görevden alındığımdan şüphem yok" dedi. Trump ise Comey'in "bilgi sızdıran kişi" olduğunu belirtti. ABD içinde küreselciler ile derin ABD savaşırken küreselcilerin Türkiye temsilcisi FETÖ savcılarının 7 Şubat 2012'de Hakan Fidan'ı ifade vermeye çağırması ve soruşturmanın devamında Erdoğan'a ulaşmayı planlamaları senaryonun aynı eller tarafından yazıldığını gösteriyor.

Gelelim İngiltere'ye… Perşembe günü yapılan seçim sonuçlarına göre gücünü artırmayı hedefleyen May bu hedefine ulaşamamış görünüyor. BREXIT kararının onaylanmasından itibaren İngiltere'de terör saldırılarının artmasındaki nedenlerden biri İngiltere'nin AB'den ayrılmasını engellemek veya geciktirmek olarak söylenebilir. Nitekim Nisan ayında yapılan anketlerde ciddi bir farkla önde olan May terör saldırılarının kurbanı olmuş ve seçim sonuçlarına göre tek başına iktidar olma çoğunluğunu kaybetmiştir. Küreselciler ile ulus devletçilerin savaşı İngiltere üzerinde henüz bitmiş değil. Türkiye'de 7 Haziran 2015 yılında yapılan seçim sonuçlarında AK Parti'nin tek başına iktidarı kaybetmesinin ardından yaşanan süreç İngiltere'de de yaşanacak gibi görünüyor. Theresa May Kraliçe'den hükümet kurma yetkisini alırken mecliste çoğunluğun desteğini elde etmeyi başarması durumunda başbakan olarak kalabilecek. Ancak bunun olamayacağı, Jeremy Corbyn'in ise bunu kendisinin elde edebileceği kesinleşirse, istifası beklenecek. Bunun ardından Corbyn başbakan olacak. İngiltere'nin AB'den ayrılma süreci de kurulacak koalisyona göre şekil alacaktır.

ABD ve İngiltere'de yaşanan bu savaşın uluslararası alanda yansımalarını görüyoruz.

Geçen haftaki yazımda Katar ile diğer körfez ülkelerinin arasında gerginlik yaşandığından bahsetmiştim. Ancak bu gerginlik savaşa dönüştü. Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Mısır, Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci General Halife Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti ile Moritanya ve iç savaş yaşayan Yemen, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Krizin ardından Türkiye 2016 yılında Katar ile imzalanan askeri anlaşmayı TBMM gündeminde öne çekti ve Katar'a asker gönderme sürecini hızlandırdı. Aynı zamanda Pakistan'da Katar'a 20 bin asker gönderme hususunda çalışmalara başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya Değişirken Yapılması Gerekenler... 03 Eylül 2018 | 6.823 Okunma Yüz Yılın Fırsatı 27 Ağustos 2018 | 85 Okunma Artık yüzyüzeyiz 20 Ağustos 2018 | 4.567 Okunma Türkiye’nin bazı gerçekleri 13 Ağustos 2018 | 368 Okunma Enflasyon sorunu nasıl çözülür? 06 Ağustos 2018 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar