Eyalet

“Cumhurbaşkanıyken Almanya'ya gitmiştim, baktım üç bayrak çekmişler, biri Türk bayrağı, öteki Almanya bayrağı, üçüncüsü ne bayrağı diye sordum, ‘burası Bavyera eyaleti...

“Cumhurbaşkanıyken Almanya'ya gitmiştim, baktım üç bayrak çekmişler, biri Türk bayrağı, öteki Almanya bayrağı, üçüncüsü ne bayrağı diye sordum, ‘burası Bavyera eyaleti, onun bayrağı' dediler. Bir çok ülkede bu var. Amerika böyle yönetiliyor, Pakistan böyle yönetiliyor, ülkeler eyaletlere bölünüyor. Türkiye'ye de mutlaka eyalet sistemi gelecek. Belki 10 yıl, belki 30 yıl sonra… Ben 90 yaşındayım, belki görmeyeceğim ama, Türkiye bir gün mutlaka bu adımı atacak. Yoksa huzur bulmamız mümkün değil. Bakıyorum, ortada vatan kurtaran aslanlar geziyor. Tutturmuşlar, bir karış toprak vermeyiz diye… Bunlar dünyaya ayak uyduramayan insanlar… Cesur adım atmalıyız. Türkiye sekiz eyalete bölünebilir, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon eyaletleri olmalı.”

*

Kime ait bu sözler?
12 Eylül darbesiyle devrimci-ülkücü gençleri hızar gibi biçip, Amerikan maşası bademlere yol açan Kenan Evren'e ait.

*

“1982 referandumu için yeni anayasa hazırlanırken başkanlık sistemi önerdiler, o zamanlar sıcak bakmadım, keşke kabul etseydim.”

*

Bu sözler kime ait?
Gene Kenan Evren'e.

*

“Türkiye eyaletlere dönüşmeli, İspanya, Almanya, nispeten İngiltere modelleri incelenerek, kendine özgü model oluşturmalı, yedi eyaleti Kürt nüfus, 18 eyaleti Türk nüfus, 25 bölge düşünüyorum, bunların yerel yönetim parlamentoları olmalı, en üstte devlet olmalı.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.346 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.114 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.727 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.034 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar