Referandumun sonucu ne olur?

Beyzbol şapkalı bir kemancı, Washington metro istasyonunda Bach'tan parçalar çalıyordu. Önünden 1097 kişi geçti, sadece yedi kişi durakladı, onlar da birer dakika filan şöyle bi dinleyip, gitti. 45 dakikalık konserin...

Beyzbol şapkalı bir kemancı, Washington metro istasyonunda Bach'tan parçalar çalıyordu. Önünden 1097 kişi geçti, sadece yedi kişi durakladı, onlar da birer dakika filan şöyle bi dinleyip, gitti. 45 dakikalık konserin sonunda, bahşiş için yere açtığı mendili topladı, üç beş sentlerle anca 32 dolar birikmişti. Taksiye bindi, Washington'ın en ünlü konser salonuna gitti, sahneye çıktı, biletlerin en ucuzu 100 dolardı ama, tıklım tıklım doluydu. Çünkü o… Grammy ödüllü Joshua Bell'di. Kemanı da 300 senelik 3.5 milyon dolarlık Stradivarius'tu.

*

İmaj böyle bi şeydir.

*

Yukarıdaki sosyal deneyde de görüldüğü gibi, aslında ne olduğu değil, nasıl sunulduğu, nasıl göründüğüdür.

*

Akp deme AK de.
Esad deme Eset de.
Apo deme İmralı de.
Pkk deme Kandil de.
IŞİD deme Daeş de.

*

Bunların hepsi aynı “algı yönetimi”nin ürünüdür. Ahaliyi hep duyduğu, bildiği, tanıdığı anlamından uzaklaştırır, ayakta uyutur. Amerikan savunma bakanlığı tarafından kavramlaştırılmıştır. “Seçili bilgiler yayarak, kitlelerin duygularını düşüncelerini mantığını etkileyip, hedeflenen istekler doğrultusunda, davranışlarını yönlendirmek”tir.

*

İkna edilmek istenen insanların, bazen Eset gibi ötekileştirerek, bazen İmralı gibi nötrleştirerek, psikolojik olarak alıştırılmasıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.345 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.112 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.726 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.033 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar