Şerh

Sene 2003…Akp iktidara gelince, Yüksek Askeri Şura kararları kriz haline gelmişti. İrticaya bulaşan subay-astsubay ordudan ihraç ediliyor, Tayyip Erdoğan “şerh” koyuyordu. Mesela… Bir üsteğmen vardı, emrindeki...

Sene 2003…
Akp iktidara gelince, Yüksek Askeri Şura kararları kriz haline gelmişti. İrticaya bulaşan subay-astsubay ordudan ihraç ediliyor, Tayyip Erdoğan “şerh” koyuyordu. Mesela… Bir üsteğmen vardı, emrindeki astsubaya “ağabey” diyordu, emir-komuta hiyerarşisi bozulmuştu, şeyh-mürit ilişkisine dönmüştü, astsubay subaya emir veriyordu, işte bunların bile ordudan atılmasına “itiraz” ediliyordu.

*

Ne yapıldı?

*

Tayyip Erdoğan'ın gönlü olsun diye, askeri istihbarat devre dışı bırakıldı. “Bundan böyle askeri personelle alakalı raporları, Milli İstihbarat Teşkilatı versin” denildi. Güya orta yol bulunmuştu… MİT, başbakana bağlıydı. Askeri istihbarata güvenmeyen Tayyip Erdoğan, MİT'e güveniyordu.

*

O günden itibaren, Yüksek Askeri Şura'ya getirilen “irtica raporları”nı MİT hazırladı. Ancak… Enteresan bi durum vardı. MİT tarafından sunulan raporlarda, hep “Kurdoğlu grubu” yeralıyordu. İrticaya bulaşan subay-astsubaylar şu şu şu diye isim isim sıralanıyor, istisnasız hepsinin “Kurdoğlu grubu”na bağlı oldukları belirtiliyordu.

*

(Mehmet Kurdoğlu grubu, Nurcu'ydu… Nurcular sekiz ana gruptan oluşuyor, Yeni Asya grubu, Şura grubu, Med-Zehra grubu, Acz-i Mendi grubu, Yazıcılar grubu, Mustafa Sungur grubu, Mehmet Kurdoğlu grubu ve Fethullah Gülen hareketi… Kurdoğlu grubu, Nurcuların en içe kapanık grubu, gazete-televizyon filan kurmadılar, medyada yoklar, merkezleri Ankara ama, iç anadolu ağırlıklı tüm yurtta yaygınlar, “dershane” adını verdikleri evler kuruyorlar, bu evlerde talebe yetiştiriyorlar, çocuklar bir yandan devletin okullarına gidiyor, lise-üniversite eğitimi alıyor, bir yandan bu dershanelere gidiyor, bu dershaneler bildiğimiz üniversiteye hazırlık dershanesi falan değil, adı dershane, dini-ideolojik eğitim veriliyor, tıpkı Gülen cemaatinin ışık evleri'nde olduğu gibi “ağabey” sistemi var, aslında “hizmet hareketi” sıfatı en önce bu Kurdoğlu grubu için kullanılıyordu, sonra her nasılsa, Gülen cemaati “hizmet hareketi” olarak anılmaya başlandı.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.345 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.112 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.827 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.726 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.033 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar