Sultanahmet

Türk ve İslam sanatını kapsayan ilk Türk müzesidir. 40 binden fazla eser vardır. 15’inci yüzyıla ait seccadeleri, Selçuklu dönemine ait hayvan figürlü, geometrik desenli halıları, sadece Türkiye’nin...

Türk ve İslam sanatını kapsayan ilk Türk müzesidir. 40 binden fazla eser vardır. 15’inci yüzyıla ait seccadeleri, Selçuklu dönemine ait hayvan figürlü, geometrik desenli halıları, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en zengin halı koleksiyonudur. Halı sanatı üzerine araştırma yapanlar için en ciddi kaynaktır.
El yazmaları ve hat sanatı bölümünde, dünyada ender bulunan, 7’nci yüzyıldan kalma Kuran’ı Kerim vardır. Emevi, Abbasi, Fatımi, Eyyubi, Memlük, Moğol, Türkmen, Selçuk, Timuri, Safavi ve Anadolu beyliklerine ait, hat sanatının eşsiz örnekleri vardır. Türk ve İran minyatürlü yazmaları, paha biçilmezdir.
Ahşap eserler bölümü, 9’uncu yüzyıl Anadolusu’nu yansıtır. Sedef, fildişi, bağa işlemeler, kakma sanatının eşsiz örneklerini barındırır.
Taş sanatı bölümü, Emevi, Abbasi, Memlük, Selçuklu, Osmanlı’dan oluşur. Özellikle, Selçuklu dönemine ait av sahneleri, sphenks, griphon, ejder gibi masalsı yaratıkların yeraldığı mezar taşları, büyüleyicidir.
Keramik ve cam bölümünde, bugün maalesef alev alev yanan Rakka, Samarra, Halep’teki kazılarda bulunmuş eserler sergilenir. Anadolu beylikleri dönemine ait mozaik, mihrap ve duvar çinisi örneklerine bakmaya kıyamazsınız, o derece kıymetlidir. 500 senelik Memlük kandilleri ise… “500 sene daha geçse bile, bir daha asla böylesi yapılamaz” dedirtir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hoşçakalın 10 Mart 2023 | 7.335 Okunma Çok muhabbet tez ayrılık 07 Mart 2023 | 7.105 Okunma Sözcü Televizyonu 21 Şubat 2023 | 3.825 Okunma Tercih, her şeydir 19 Şubat 2023 | 8.720 Okunma Üç oda bir tabut 18 Şubat 2023 | 4.025 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar