Atatürk sosyal demokrasiyi bilmiyor muydu?

CHP’nin 1946 yılına kadarki belgelerine baktığınızda “sosyal demokrasi” kavramını görmüyorsunuz. Atatürk döneminde CHP’nin ideolojisi olarak “Kemalizm” gösteriliyor. Cumhuriyet Halk...

CHP’nin 1946 yılına kadarki belgelerine baktığınızda “sosyal demokrasi” kavramını görmüyorsunuz. Atatürk döneminde CHP’nin ideolojisi olarak “Kemalizm” gösteriliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 14.6.1943 tarihinde toplanan VI. Büyük Kurultayı’nda kabul edilen CHP Programı’nın Giriş bölümü de şöyledir:

“Cümhuriyet Halk Partisinin programına temel olan ana fikirler, inkılâbımızın başlangıcından bugüne kadarki fiiliyat ve tatbikatta aşikârdır. Yalnız birkaç sene için değil istikbale de şamil olan tasavvurlarımızın ana hatları burada toplu bir halde yazılmıştır. Partiye esas olan bütün bu prensipler Kemalizm yoludur.” (Cümhuriyet Halk Partisi Program ve Nizamname, Ankara, 1943, s.3)

Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşımız sırasında Sovyet Rusya’daki komünistlerle yakın bir işbirliği içindeydi. Ayrıca bir Komünist Partisi de kurdurttu. Ancak sosyal demokratlarla bir işbirliğine girmedi; çünkü sosyal demokratlar Anadolu’da sürdürülmekte olan anti-emperyalist bağımsızlık savaşını desteklemiyorlardı. Ayrıca, Osmanlı’daki sosyal demokratlar ya emperyalistlerin işbirlikçisiydi ya da umutlarını emperyalistlere bağlamışlardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 52 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 148 Okunma Hükümet ücretlere nasıl müdahale eder? 15 Ekim 2019 | 79 Okunma Ahiler ve mevlana 14 Ekim 2019 | 270 Okunma Türk-İş geçmişte neleri savunuyordu? Emek platformu programı 12 Ekim 2019 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar