Şımarık PKK’nın cezasını HDP mi çekecek?

7 Haziran seçimlerinde HDP Cihangir-Nişantaşı sosyetesinden aldığı gazla barajı zorladı, ama bu gazın tek başına barajın üstüne çıkaramayacağı çok açıktı. Asıl...

7 Haziran seçimlerinde HDP Cihangir-Nişantaşı sosyetesinden aldığı gazla barajı zorladı, ama bu gazın tek başına barajın üstüne çıkaramayacağı çok açıktı. Asıl büyük istimin PKK'nın Güneydoğu oyları üzerinde yaptığı baskı, o bölgede esirdiği terör dalgasıyla geldiği çok açıktı. PKK'nın çözüm süreci hatırına sabırla karşılanan bu alan gaspı bölge insanı üzerinde devlet tarafından ciddi bir terk edilmişlik hissi uyandırdı. HDP'ye giden oyların hatırı sayılır bir kısmı, bu terkedilmişliğe karşı bir tür cezalandırıcı tepkiyi ifade ediyordu.

Seçim kampanyasını her yerde alenen ve en etkili biçimiyle PKK ve KCK birimleri, kuşkusuz kendilerine özgü yöntemlerle yürüttü. Bu yöntemin içinde her tür tehdit, baskı, adam kaçırma, haraç, gasp vardı.
Seçim öncesinde HDP'den savaşı bitirme ve PKK'yı aşma beklentisi içinde olanlar ya bu ilişkiyi yeterince görmüyor veya bildikleri halde seçim sonucunda PKK'nın bir silahlı güç olarak devre dışı kalacağına dair bir iyimserlik içindeydiler. Seçimin demokratik-siyasi temsil sağlayacağı için silahları kendiliğinden devre dışı bırakacağı beklentisi teorik olarak tamamen boş bir beklenti değil. Ancak tarihi ve tarzı bilinen PKK'nın HDP'yi bu kadar borçlandırdıktan sonra onun üzerindeki vesayetinden, iktidarından neden bir çırpıda vazgeçeceği sorusunun aynı iyimserlikte bir karşılığı yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEAŞ İsrail’i kurtarabilir mi? 27 Mart 2024 | 237 Okunma AİHM bütün Alevileri tanımlamış olmadı mı şimdi? 25 Mart 2024 | 468 Okunma Aleviliğe dair, “Kapıları açmak: Dostluk temelinde çözüm” 23 Mart 2024 | 231 Okunma Senin aklın ermez, bu başka hesap 20 Mart 2024 | 277 Okunma Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 234 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar