Gerçek kurgudan daha şaşırtıcı

Şaşırtıcı şeyler oluyor.Tam kendinizi Camus'nün Yabancı romanından aklınızda kaldığını sandığınız kumsalda avare amaçsız gezen adam gibi hissederken birden yazarın adının...

Şaşırtıcı şeyler oluyor.
Tam kendinizi Camus'nün Yabancı romanından aklınızda kaldığını sandığınız kumsalda avare amaçsız gezen adam gibi hissederken birden yazarın adının aslında “kamü” diye okunduğunu yıllar sonra öğrendiğiniz gibi.
Kimselerin size henüz bir çok şeyi öğretmediği yıllarda yaşamakla bugün yaşamak arasındaki farkı henüz ölçemediğiniz gibi. Şimdi en azından internet tıpkı basım kitaplar ya da neredeyse sonsuz bilgilerle dolup taşıyor ama bunların olmadığı zamanlarda elden ele gezen, hem de gazete kağıtlarıyla falan kaplı kitaplar kadar akılda kalmıyor kolay kolay bir şey.
Gazete kağıdıyla kaplı kitap görmüşsünüzdür muhtemelen kimi evlerde. Kaplayacak malzeme sıkıntısı kadar kitabın kıymetli, korunmaya değer bir şey olması ve tabii ki hafiften ağıra çeşitli korku ve yasakların birinci nesnesi olmasıydı o gazete kağıdıyla kaplanmasının bir başka nedeni.
Çanakkale deprem raporu gibi sallanıp duran döviz kurlarının bir aşağı bir yukarı hareketliliğinin içine aniden ısınan hava, birden ortaya çıkan kuş sesleri, ağır gelen palto hepsi üst üste gelirken El Bab şehitlerinin babalarının yüzlerindeki keder yüreğine oturuyor insanın.
Anaların feryadı yürek parçalıyor ama babaların suskun hüznü taş gibi kalakalıyor işte.
Karman çorman devam ederken hayat Kanun Hükmünde bir Kararname daha düşüyor gece yarısı.
Şaşırtıcı şeyler oluyor.
Tam kendinizi içeriğine, gelen tepkilere dalmış bulurken bazı kararlara sağ sol demeden ortak itirazların yükseldiğini görüp şaşırıyorsunuz.
Rektörlerin ne kadarı gerçek ne kadarı somut ne kadarı kişisel ne kadarı üstünkörü değerlendirmelerle listeler yaptıklarını medya hep birlikte tartışmaya başlayınca, uzun zaman sonra böyle bir şey ilk olduğu için şaşırıyorsunuz.
Tekrar romana gidiyor aklınız. Başka çağrışımlar sökün ediyor. Niçe diye okunduğunu, Degol diye okunduğunu hatırlıyorsunuz. Rus yazarlar hep kolaydı, yazıldığı gibiydi diye düşünüyorsunuz uzak upuzak yıllarda.
Kamü ve Degol arasında yaşanmış şeyler geliyor aklınıza. Olay Fransa'da geçiyor deyip kapatıyorsunuz hafıza defterini.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.460 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar