Enerjide pahalılık ve ithalat en büyük sorun

KADİR Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından geçtiğimiz kasım ayında Türkiye’nin genelini en iyi temsil edecek şekilde 16 kent merkezinde ikamet eden 18...

KADİR Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından geçtiğimiz kasım ayında Türkiye’nin genelini en iyi temsil edecek şekilde 16 kent merkezinde ikamet eden 18 yaş üzeri 1204 kişi ile yüz yüze yapılan ankette Türk halkının en önemli enerji sorunu olarak, ithal enerjiye bağımlılık ve enerjinin pahalı olmasını gördüğü ortaya çıktı.
Enerjiden kaynaklanan en önemli çevre sorunu olarak ise % 41 oranı ile hava kirliliği oldu. İnsan sağlığı % 20 ile ikinci olurken iklim değişikliği % 17 ile üçüncü sırada yer aldı.

Ankette genel olarak ortaya çıkan sonuçlara göre; Türk halkı enerji konularında belirli alanlarda bilinçli, ancak küresel sorunlardan daha çok kendi ailesi ve çevresini ön plana alıyor. Örneğin küresel iklim değişikliğinden daha çok şehirleşme, hava kirliliği, insan ve çevre sağlığını daha çok önemsiyor.

Anketin siyasete yönelik en önemli sonucu ise genel olarak seçimlerde oy verilen partilerin enerji politikaları hakkında halkın bilgisi olmadığı ve oy verirken enerji politikalarını dikkate almadıkları yönünde. Öte yandan, ‘petrol ve doğalgaz boru hatları ile doğalgaz temini’ hükümetin enerji politikaları içinde en başarılı bulunanlar. Fakat buna rağmen, ‘Türk Akımı’ hakkında halkın yüzde 86’sının hiçbir bilgisi yok.

CESD Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger ile proje üreticileri Doç. Dr. Meltem Ucal, Doç. Dr. Çiğdem Kentmen, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kirkil ve Yrd. Doç. Dr. Emre Çelebi’nin çalışması, Türkiye’nin enerji tüketimine ilişkin birçok veriyi ortaya koyuyor. ODTÜ mezunu olan Prof. Ediger, ‘Osmanlı’da Neft ve Petrol’ ‘TKİ ve Kömürün Tarihçesi’ kitapları ile dikkat çeken bir bilim adamı; 12 yıl boyunca Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül’e enerji danışmanlığı yaptı.

MADEN PTT'Sİ 150 YAŞINDA
1867’de Atlantic Cable telgraf hattına eklemlenen (Elazığ) Maden Postanesi’ni hatırlamak, geliştirmek, tarih ve kültür hafızamızı güncel politik çekişmelerden koruyarak canlı tutmak amacıyla ‘Tarihi Maden PTT’si 150 yaşında 1867-2017’ objeli kişisel pul bastırıldı. İşte bu özel pulun yeni örneği.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 32 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar