TBMM’nin kıymetini bilmek

1924 Anayasası’nın yani Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun TBMM’ye sunulan taslağında cumhurbaşkanına fesih yetkisi veren bir madde de bulunmaktaydı. 25. madde.Kurtuluş Savaşı kahramanı Mustafa Kemal Atatürk......

1924 Anayasası’nın yani Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun TBMM’ye sunulan taslağında cumhurbaşkanına fesih yetkisi veren bir madde de bulunmaktaydı. 25. madde.
Kurtuluş Savaşı kahramanı Mustafa Kemal Atatürk... Cumhurbaşkanı...
10 yılda 15 milyon genç yaratmanın, ülkeyi demir ağlarla örmenin, genç Türkiye Cumhuriyeti’ni Batı dünyasının saygın bir üyesi yapmanın kararlılığı içinde.
Sahip olduğu güce rağmen, kendisine Meclis’i feshetme yetkisi veren düzenlemeye TBMM’nin büyük çoğunluğu muhalif.
Örneğin Saruhan Mebusu Reşat Bey “Gazi Paşa Hazretleri katiyen emin olsunlar ki millet yine kendi tabir ve tavsiyeleri veçhile hâkimiyetlerinden bir zerresini ismi ve makamı ne olursa olsun ve kim olursa olsun hiçbir makama, ferde tevdi ve teslim etmeyecektir” diyor.
Örneğin Mahmut Esad (Bozkurt) Bey:
“Dünyanın hangi köşesinde, hangi devlet teşkilatında hâkimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğu anlayışının tecellisi meclis feshedilebilmektedir. “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” diyoruz sonra bu kadar büyük bir kuvveti cumhurbaşkanı feshedebilmektedir.
Devam ediyor Mahmut Esad Bey:
“Efendiler, Türk milletinin mukadderatını; can, kan, mal pahasına, yangın pahasına hâkimiyetini kurtaran bir milletin mukadderatını inkılabın başlangıcından dört-beş sene geçmeden mutlak idarede bile olmayan bir sisteme terk edemeyiz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı 26 Nisan 2024 | 38 Okunma Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 39 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar