Müslüman cemaatinden ulusal kimliğe...

ENVER Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa (Killigil) için 67 yıl sonra cenaze namazı kılındı. Kendi kurmuş olduğu fabrikada 28 kişi ile birlikte hayatını kaybeden Nuri Paşa’nın, Edirnekapı...

ENVER Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa (Killigil) için 67 yıl sonra cenaze namazı kılındı.

Kendi kurmuş olduğu fabrikada 28 kişi ile birlikte hayatını kaybeden Nuri Paşa’nın, Edirnekapı Mezarlığı’ndaki Nuri Paşa Şehitliği’nin önceki günkü cenaze namazına ilgi beklenenden çok yüksek oldu. Bu konudaki haberin köşemizde yer alması nedeniyle Hürriyet’e teşekkür edildi.

Bakü’den ve Killigil ailesinin Türkiye’deki memleketi olan Kastamonu, Bozkurt ilçesinin Killi köyünden getirilen toprak Nuri Paşa’nın mezarına serpildi. Enver Paşa ve ailesinin bugün, Moldovya sınırları içinde olan İsmail kasabasından gelip buraya yerleştikleri açıklandı. Ailenin aynı zamanda Gagavuz (Gök Oğuz) Türk’ü olduğu da hatırlatıldı. Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Eroğan ve eşi Ömer Eroğan ile Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. Dr. İbrahim Yıldırım, Prof. Dr. İbrahim Öztek, Av. Özcan Pehlivanoğlu, Sefer Karakoyunlu da gelmişlerdi. Eski bakan Mehmet Ağar ise sadece cenaze namazına katıldı. Bedrettin Dalan da çelenk göndermişti.

- Mezarlığın yapımını üstlenen işadamı Zeki Yılmaz uzun süre isminin anılmasına izin vermedi, önceki günkü törende ise sadece “Bunu bir hayır işi olarak görüyorum. Kendimi çok mutlu hissediyorum” dedi. İBB Müze ve Kütüphaneler Müdürü Ramazan Minder töreni başarıyla yönetti. Namazdan sonra törene katılanlara helva dağıtıldı.

- Nuri Killigil kitabının yazarı Atilla Oral her zamanki mütevazılığını koruyarak, kendisini kutlayanlara “Bundan sonraki hedefimiz geniş katılımlı Uluslararası Nuri Paşa Sempozyumu’nu organize etmek olacaktır” diye konuştu.

- Azerbaycan Parlamentosu’nun bağımsız üyesi, gazeteci-yazar Ganire Paşayeva törende dedi ki:

“Sovyetlerin tüm baskı ve yasaklarına rağmen biz Enver Paşa’nın, Nuri Paşa’nın hatıralarını kalbimizde hep koruduk, Kafkas İslam Ordusu askerlerinin derbeder mezarları başında gizli gizli dualarımızı eksik etmedik. Bugünkü törenimiz bizim birlik ve beraberliğimizin yeni aşamasını oluşturmaktadır. Bu birlik ve beraberliği ne kadar çok güçlendirirsek o kadar yenilmez ve bölünmez olacağız.”

OSMANLI BİRLİKLERİ VE BAKÜ

- Polonya kökenli ABD’li tarihçi Prof. Dr. Tadeusz Swietochowski “Müslüman cemaatten ulusal kimliğe. Rus Azerbaycan’ı (1905-1920-Çeviren Nuray Mert, Bağlam Yayınları, 1988) isimli kitabında şu tespiti yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 48 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar