Ah bu gırgırcılar

ORDU'dan bir balık üreticisi dünkü 'Vira bismillah' yazısı üzerine şunları anlatıyor:Türkiye’de kişi başına tüketilen balık miktarı Avrupa ülkelerinin çok altında... AB’de kişi...


ORDU'dan bir balık üreticisi dünkü 'Vira bismillah' yazısı üzerine şunları anlatıyor:
Türkiye’de kişi başına tüketilen balık miktarı Avrupa ülkelerinin çok altında... AB’de kişi başına 24-25 kilo balık tüketilirken, Türkiye’de bu rakam 7.5-8 kilo düzeyinde. Yani, Avrupalı tüketicinin üçte biri kadar balık yiyebiliyoruz.

Tabii bu olumsuz tablonun oluşmasında avlanma biçimleri, mazot fiyatının sürekli artması önemli etken.

Denetimsizce gezinen gırgırlarla gerçekleştirilen avlanma sonucu denizlerin kuruması, türün azalması balıkçılığa en büyük darbeyi indiriyor.

Son yıllarda balık miktarında yüzde 30 oranında azalma oldu.

Balıkçılıkta örnek ülke gösterilen Türkiye, ne acıdır ki vahşi avlanma sisteminden ötürü balık ithal eder hale geldi. Özellikle büyük kentlerde tezgâhlarda alımlı görünümüyle iştahları kabartan o güzel balıkların tümü Türkiye’de yakalanmıyor.

Türkiye artık dünyanın dört bir yanından balık ithal ediyor.

Belki tüketici bunun farkında değil ama acı gerçek böyle.

Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye’nin balık ithal etmesi üzücü olduğu kadar son derece de düşündürücü.

Avcılığının temel girdisi mazot fiyatının sürekli artmasından ötürü balıkçılığa ilgi giderek azalıyor.

Balıkçılar sahipsiz, korunaksız. Sektör zor durumda, balıkseverler canının çektiği balığı bulamıyor.

Bulsa bile cep yakan fiyatlarından ötürü yanına yaklaşamıyor.

Can çekişen balıkçılık sektörünün ölmemesi için vahşi avlanma sistemini önleyecek ağır yaptırımlar getirilmeli. Toplumda standart boya uygun olmayan balığı tüketmeme bilinci oluşturulmalı.

Evet, tüm balıkçılara rast gele..


ZEYBEK OYUNUNUN RUHU NEDİR
SANATÇI Sümer Ezgü’den, Aydın zeybeği oynayan Ertuğrul Özkök ve Ahmet Hakan arasındaki tartışma üzerine görüşlerini istedik:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 204 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz? 12 Nisan 2024 | 20 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar