İşte Rusya krizinin olası senaryoları...

(Rusya krizinin etkilerine görüşler yağıyor. Bugün de bakanlara sunulan ATSO'nun raporu)ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarının Antalya ekonomisi...

(Rusya krizinin etkilerine görüşler yağıyor. Bugün de bakanlara sunulan ATSO'nun raporu)
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarının Antalya ekonomisi üzerine nasıl etkileri olacağını bir raporla ortaya koydu. ATSO Başkanı Davut Çetin, iki aylık bir çalışma sonucunda hazırlanan raporda tarım ve turizm sektörleri açısından olası senaryoları gündeme getirdiklerini söyledi.
Çetin, “Rusya’nın yaptırım kararlarının doğrudan ve en fazla Antalya ekonomisini etkileyeceği biliniyor. Yalnızca bir veya iki sektörün değil, sanayi, ticaret, hizmet sektörlerine kadar bütün Antalya ekonomisinin etkilenmesi söz konusudur. Rusya krizinin Antalya krizine dönüşmemesi için önleyici ve destekleyici politikaların ivedilikle uygulamaya alınması zorunludur” dedi.
İlgili bakanlara raporu sunan Çetin, olası senaryoları şöyle sıraladı:

1- Olumsuz senaryo: Rusya kapısının tamamen kapanması, sorunun Orta Asya ve Doğu Avrupa pazarlarını da etkilemesi ve alternatif pazar yaratılamaması durumudur. Böyle bir durumda Antalya tarımı en az 350 milyon dolar doğrudan gelir kaybı yaşayacaktır.

2- Gerçekçi senaryo: Üç aylık ihracatın kaybedilmesinin maliyeti en az 150 milyon dolardır. Bunun fiyat düşüşü etkisinin de olacağını ve toplam kaybın 750 milyon ila 1 milyar TL civarında gerçekleşmesini bekleyebiliriz.

3- İyimser senaryo: Yukarıdaki koşulların hepsinin olumlu yönde gelişmesi ve sektörün kaybının son günlerde yaşanan TIR’ların durdurulması ve geri döndürülmesi veya çok kısa dönemli zararla sınırlı kalmasıdır.

Turizme etkisi: Rus turistten kişi başı gelirinin ortalama bin dolara yakın düzeyde kabul ediliyor. 2016 yılında sorun, 2.8 milyon Rus turistin veya Antalya turizminin dörtte birinin kaybedilmesi riskidir.

GELİR KAYBI 8-9 MİLYAR $

Rusya pazarının tümüyle kaybedilmesi ve Avrupa pazarında gerilemenin devamı. Türkiye’nin bütün turizm destinasyonlarını olumsuz etkilemesi, ayrıca genel fiyat indirimi baskısı oluşturması da mümkündür. Büyük kriz senaryosu Türkiye’nin gelir kaybının 8-9 milyar dolara çıkması anlamına gelir.
Başkan Davut Çetin, “Yaptırımların muhtemel etkilerinin aya göre analiz edilmesi, gelişmelerin haftalık bazda izlenmesi ve en kötüsünden başlayarak, her senaryo için ayrı eylem planlarının hazırlanmasını gerekli görüyoruz” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 32 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar