Amaç yeni bir rejimdir kabul edilemez

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi'nce 'yeni Anayasa' hakkında bir basın açıklaması yapıldı: Açıklama şöyle: “Bugün ülkemizi, içine...

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi'nce 'yeni Anayasa' hakkında bir basın açıklaması yapıldı:

Açıklama şöyle:

“Bugün ülkemizi, içine düşürüldüğü kaos ortamından kurtaracak bir formülmüş gibi dayatılan ‘yeni’ Anayasa ve bu yolla getirilmek istenen başkanlık sistemi aslında Cumhuriyetimize yönelik bir saldırı, bir tuzaktır.
Hukuk temelinde ‘yeni’ bir anayasa ancak bir bağımsızlık savaşı sonrasında kurucu iktidar tarafından ya da bir ‘hükümet darbesi’ ile mevcut rejimi yıkarak, siyasal iktidarı ele geçirenlerin meşruiyetlerini sağlamak için yapılır.
Bugün ise amaç, bağımsızlık savaşı vererek kurulmuş olan laik-demokratik bir ulus devlet modeli olan Cumhuriyet’i bir sivil darbe ile yıkanların, bu fiillerine hukuki ve kalıcı kılıf oluşturmak, 1982 darbe döneminde dahi değiştirilmesine cesaret edilmeyen kurucu temel ilkelerini, Türklüğü, Türk vatandaşlığını, Anayasa’dan çıkarmak, etnisiteye dayalı, bölgelere ayrılmış ‘yeni’ bir rejim kurmaktır.
Kısacası amaç; Cumhuriyet rejimini değiştirip yerine tek adam yönetimi getirmektir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şu sözleri bu dayatmayı göstermektedir:
“... Türkiye’nin yönetim sistemi (yani rejimi) bu anlamda değişmiştir. Şimdi yapılması gereken bu fiili durumun anayasal olarak kesinleştirilmesidir...” (14.08.2015)

 


KUVVETLER AYRILIĞI

 


İster parlamenter sistem, ister başkanlık sistemi olsun demokrasilerde ‘kuvvetler ayrılığı’ esastır.
Yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin neredeyse tamamını tek adama teslim eden Türk tipi başkanlık modeli diktatör yaratmak amaçlıdır. Kabul edilemez. 
Bu koşullar altında Meclis’te yer alan siyasi partilerin kendilerine dayatılan ‘yeni’ anayasa çalışmalarına katılmalarını yanlış buluyoruz.
Cumhuriyet’in değerleri ile büyümüş, bu değerlerle aydınlanmış, bugün Türkiye’de ve Ortadoğu’da yaratılan ayrılıkçı, bölücü ortamı gördükten sonra, ulus bütünlüğünün önemini daha çok kavramış olan tüm halkımızı, yaşamlarının ve çocuklarının gelecekleri için hep birlikte demokratik mücadeleye çağırıyoruz.
Yeniden Cumhuriyet, emeğimizle kurulacaktır.

 

 

Fındıkta gerçekler göz ardı ediliyor

 


CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, üretim ve ticaretinde dünya lideri olduğumuz fındıkla ilgili politikaların oluşturulması için TBMM Başkanlığı’na bir araştırma önergesi verdi.
Neden araştırma önergesi?
‘Çünkü’sünü Pekşen anlatıyor:
-Türkiye’de dekar başına fındık üretimi 130 kg/da iken, ABD’de 364 kg’dır. Yaşlı ve verimden düşmüş fındık bahçelerinin yenilenmesi ve gençleştirilmesi sektörün geleceği açısından önemli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 23 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar