Seçim ve demokrasimiz

ÇOK partili demokratik düzen, yeni bir seçim (demokrasi) imtihanı ile karşı karşıya... Dörtlü takrirle, Cumhuriyet'in kurucusu olan CHP içinde başlayan çok partili siyasal düzen, birçok partinin...

ÇOK partili demokratik düzen, yeni bir seçim (demokrasi) imtihanı ile karşı karşıya...

Dörtlü takrirle, Cumhuriyet'in kurucusu olan CHP içinde başlayan çok partili siyasal düzen, birçok partinin katılımı ile giderek çoğulculaşıyor.
Cumhuriyet'le yıldızı barışamamış iki siyaset bugün seçim sonuçları bakımından, toplumsal ve üniter geleceği etkileme potansiyeli taşıyor.
Dindar muhafazakâr damar, 2002'den bu yana iktidarda...
Cumhuriyet'in kurguladığı siyasi yapı dışında, yeni bir vatandaşlık tanımı ile farklı aidiyetlerin önünü açmaya çalışıyor.
Etnik temelli silahlı bir hareketi muhatap alırken, güdümündeki partinin siyasal hayata entegre olmasına karşı çıkar görünüyor.
Etnisiteye dayalı bir bölge siyaseti, radikal ayrılıkçı hedeflerini çözüm süreci bağlamında revize eder görünüp, kendine has bir özerklik peşinde ve bunu 'Türkiyelileşmek' iddiasıyla yapıyor.
Bu iki itirazcı damarın ortak tahayyülü olan yeni Türkiye projesi hakkında son kararı seçmen verecek.
Millet kavramı ve etnik tasavvur bakımından sistem karşıtı iki hareket, çözüm sürecindeki işbirliğini askıya almış görünerek, Cumhuriyet'in temel paradigmasını değiştirmek için seçmenden 'ruhsat' talep ediyor...
7 Haziran seçimlerinin ana parametresi, bu gerçek üzerinden şekillenecek.
Mezhep eksenli bir demokrasi perspektifine ağırlık veren iktidar elitlerinin, toplumsal ayrımcılığa zemin hazırladığına dair örnekler çoğalıyor.
Silahlı isyan hareketinin, demokratik seçimler üzerindeki gölgesi, demokrasi geleneğimiz bakımından ileriye gidişe değil arkaik bir dönem sorununa işaret ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar