Trump muktedir olabilir mi?

AK Parti 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanıp hükümet kurduğunda en çok söylenen sözlerden biri ‘iktidar olabilir ama muktedir olamaz’ sözüydü. Katı vesayetçi yapı siyasal alanı daralttığı...

AK Parti 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanıp hükümet kurduğunda en çok söylenen sözlerden biri ‘iktidar olabilir ama muktedir olamaz’ sözüydü. Katı vesayetçi yapı siyasal alanı daralttığı gibi iktidarları da boğuyordu. Zayıf ve çok parçalı koalisyon hükümetleri de bu yapı karşısında doğal olarak tutunamıyordu. AK Parti’yi etkisizleştirmek ve muktedir olmasını engellemek için denenen oyunları, çıkarılan zorlukları, yapılan saldırıları gördük, yaşadık. Erdoğan ve AK Parti tüm bu tasallut zincirlerini kırarak iktidarların muktedir olabileceğini herkese gösterdi. Hem siyaset alanını özgürleştirdi, hem de iktidarı aldığı emanetin hakkını verebilecekleri bir güce ulaştırdı. Derin devlet yapılanmaları, çeteler, sivil görünümlü güç odakları, antidemokratik lobiler, statükocu kurumsal yapı bir bir etkisizleştirildikçe hükümet de daha muktedir hale geldi. Statükoyu besleyen zihniyet, politikalar, anlayışlar da kırıldı, bunun aktörlüğüne soyunanlar da zayıflatıldı.

Şimdi aynı tartışma ABD Başkanı Trump için yapılıyor. Bölgesel sorunların kangren hale gelmesinde Obama yönetiminin dirayetsiz tutumu büyük rol oynadı. Obama’nın dirayetsizliğinin altında yatan gerçek ise derin devlet/müesses nizam statükosuna teslim olmasıydı.

Obama’yı parmağında oynatan güç odakları şimdi Trump’ı kıskaca almış görünüyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinden önce açıklanan PYD/YPG kararı, Türkiye’nin elini zayıflatmaktan önce Trump’ın önünü kesmeyi amaçlıyordu. Olur da Erdoğan, Trump’ı ikna ederse… Tüm korku buydu. Başkan Trump’ın verdiği ilk sinyaller kendisini domine etmek isteyen odaklara karşı dişli çıkacağını gösterirken kimi atamaları ise verili siyasetin değişmesinin kolay olmayacağını gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika'nın sesi… 25 Haziran 2021 | 464 Okunma Ortadoğu barışının tek umudu: Kılıçdaroğlu! 23 Haziran 2021 | 769 Okunma Görüşmenin kazancı nedir? 17 Haziran 2021 | 209 Okunma Sıcak temas ve güler yüzler… 15 Haziran 2021 | 225 Okunma ABD Başkanı'yla görüşme… 11 Haziran 2021 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar