Castro, Atatürk ve Erdoğan

Fidel Castro karizmatik bir liderdi. Yaşarken bir efsaneye dönüşmüştü, ölümü de çok ses getirdi. Seveni de çoktu, sevmeyeni de… Hatta Hitler gibi ‘nefret objesi’ne dönüşen...

Fidel Castro karizmatik bir liderdi. Yaşarken bir efsaneye dönüşmüştü, ölümü de çok ses getirdi. Seveni de çoktu, sevmeyeni de… Hatta Hitler gibi ‘nefret objesi’ne dönüşen karizmatik liderler de vardır. Büyük hareketler, akımlar, ideolojiler ortaya koyup, kitleyi peşinden sürükleyen, köklü dönüşümlere imza atan liderler olumlu veya olumsuz muhtevasından bağımsız olarak karizmatik lidere dönüşürler.

Olumsuz örneklerin yanında Gandi, De Gaulle, Churcill, Humeyni, Martin L. King de karizmatik liderdi. Örneğin M. Kemal Atatürk birçok yönden karizmatik bir lider olarak tarihe geçmiştir. Atatürk, Samsun’a ayak bastığında kurtarıcı olarak görülürken Kurtuluş savaşını kazanıp Cumhuriyet kurulduğunda kahraman olarak algılanmıştır. Atatürk karizmatik liderdir çünkü büyük bir kitleyi peşinden sürüklemiş, bir ideoloji üretmiş vemitolojik karaktere dönüşmüştür.

Erdoğan karizmatik lider midir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük, etkili, başarılı bir lider olduğuna şüphe yok. Peki, Erdoğan karizmatik lider olarak tanımlanabilir mi?

Belediye Başkanlığı döneminde halkın sevgisini kazanan Erdoğan, 28 Şubat sürecindeki büyük gerilimler, ülkeyi sarsan iki ekonomik kriz ve iki büyük deprem sonrasında yaşanan sosyal/siyasal çalkantılarda ‘umut’ olarak görülmüş ve iktidara gelmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika'nın sesi… 25 Haziran 2021 | 465 Okunma Ortadoğu barışının tek umudu: Kılıçdaroğlu! 23 Haziran 2021 | 771 Okunma Görüşmenin kazancı nedir? 17 Haziran 2021 | 210 Okunma Sıcak temas ve güler yüzler… 15 Haziran 2021 | 228 Okunma ABD Başkanı'yla görüşme… 11 Haziran 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar