'Allah aşkına' diyerek bir şey istemek!..

“And vererek, meselâ; 'Allah aşkına' diyerek bir kimseden dünyâlık şey istemek caiz değildir." Fethuddîn Muhammed Ya'merî hazretleri hadis ve fıkıh alimidir. 671’de (m. 1273) Kahire'de doğdu. Hadis tahsili için...

“And vererek, meselâ; 'Allah aşkına' diyerek bir kimseden dünyâlık şey istemek caiz değildir."

Fethuddîn Muhammed Ya'merî hazretleri hadis ve fıkıh alimidir. 671’de (m. 1273) Kahire'de doğdu. Hadis tahsili için gittiği İs­kenderiye, Suriye ve Hicaz gibi ilim mer­kezlerinde pek çok âlimden ilim tahsil etti ve Kahire'de talebe yetiştirdi. 734'te (m. 1334) vefat etti. Bir dersinde buyurdu ki:
“Üzerinde İslâm harfleriyle yazılmış bir yazı, hattâ bir harf bulunan kâğıdı, örtüyü, seccadeyi yere koymak yere sermek tahrîmen mekrûhtur. Bunları her ne için olursa olsun kullanmak ve yere sermek, hakaret etmek olur. Hakaret etmek için sermek veya kullanmak küfür olur. Duvara yazmak, yazıyı asmak caiz olur denildi. Buradan anlaşılıyor ki, üzerinde Kâ’be, câmi resmi veya yazı bulunan seccâdeleri namaz kılmak için yere sermek caiz değildir. Bunları zînet (süs) için duvara asmak caiz olur.”
“Sünnet iki türlüdür Sünnet-i hüdâ ve sünnet-i zevâid. Sünnet-i hüdâ, câmide i’tikâf etmek, ezan ve ikâmet okumak, cemâat ile namaz kılmak gibidir. Bunlar, İslâm dîninin şiarıdır. Bu ümmete mahsusturlar. Beş vakit namazdan üçünün revâtib, yanî müekked sünnetleri de böyledir. Sünnet-i zevâid, Resûlullahın (aleyhisselâm) giyim, yemek, içmek, oturmak, barınmak, yatmak ve yürümekteki âdetleri ve iyi işlere sağdan başlamak, sağ eli ile yiyip içmek gibidir.”
“Namaz vakti daraldığı zaman farzdan evvelki sünneti kılmak, farzın kazaya kalmasına sebep olursa, bu sünneti kılmak haram olur. Farz olmayan bir şeyi yapmak için, farzı terk etmek caiz değildir.”
“And vererek, meselâ; 'Allah aşkına' diyerek bir kimseden dünyâlık şey istemek caiz değildir. Hadîs-i şerîfte, bunların melun oldukları bildirildi.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 89 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 148 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 320 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 113 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar