Dilencinin şahitliği kabul edilir mi?

"Zarurî ihtiyâç sebebi dışında dilenmek yalancılıktır, ihtiyâcı olmadığı hâlde dilenmesi, yalancı bir kişi olduğunu gösterir." Kâdı Ebû Tayyib Taberî hazretleri...

"Zarurî ihtiyâç sebebi dışında dilenmek yalancılıktır, ihtiyâcı olmadığı hâlde dilenmesi, yalancı bir kişi olduğunu gösterir."

Kâdı Ebû Tayyib Taberî hazretleri Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 348 (m. 959)’da İran’da Taberistan’ın Âmül şehrinde doğdu. 450 (m. 1058)’de Bağdad’da vefât etti. Ta’likât kitabının şehâdet bahsinde buyuruyor ki:
“Dilenci bir kimsenin şahitliği kabul edilir mi, yoksa edilmez mi? Eğer o kimse zarurî bir sebeple yapıyorsa, şehâdeti kabul edilir. Yoksa şahitliği kabul edilmez. Zarurî ihtiyâç sebebi dışında dilenmek yalancılıktır, ihtiyâcı olmadığı hâlde dilenmesi, yalancı bir kişi olduğunu gösterir. Yalancının şahitliği kabul olmaz. Bir kimse var ki, kendisi dilenmiyor, lâkin başkaları gelip sadakalarını ona veriyorlar. Bunun durumu nasıldır? Şehâdeti kabul olur mu, olmaz mı? Kendisine verilen nafile sadakalar hibe yerine geçer. Şahitliği kabul olur. Hibe yiyen kimsenin şahitliği makbuldür. Bu hâli, şehâdetinin kabûlüne mâni değildir. Kendisi dilenmeyen, fakat insanların kendisine gelip farz olan zekât ve uşurlarını, vâcib olan fıtralarını verdikleri kişinin şahitliği kabul olur mu, olmaz mı? Bunda iki yol vardır. O kişinin fakir veya zengin olup olmadığına bakılır. Fakir ise, o farz sadaka, ona helâl ve şahitliği de kabuldür. Eğer farz sadakayı alan bu kişi zengin ise, o zaman câhil veya bilgili (âlim) olup olmadığına bakılır. Câhil ise, bu farz zekâtı almasının caiz olmadığını bilmemesi sebebi ile onun şehâdeti kabul edilir. Bunun farz olan şeyi alması hatâdır. Bu hatâ şahitliğin kabulüne mâni değildir. Eğer bu kişi âlim (bilen biri) ise, onun şahitliği kabul olmaz. Zîrâ, haram mal yeme durumundadır. Kendisinin zengin olduğunu ve zengin olanın da zekât almasının caiz olmadığını bilmesi sebebi ile, onun şehâdeti kabul olmaz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 89 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 148 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 320 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 113 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar