Önce, en mühim olanları öğrenmeli

"Sâlihlere benzemek için; ilim öğrenmeli, önce en mühim olanları öğrenmeli. Allahü teâlâya şükretmeli..." Abdullah Semhûdî hazretleri Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 804 (m....

"Sâlihlere benzemek için; ilim öğrenmeli, önce en mühim olanları öğrenmeli. Allahü teâlâya şükretmeli..."

Abdullah Semhûdî hazretleri Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 804 (m. 1401)’de Suriye’de Semhûd’da doğdu. 866 (m. 1461)’de vefât etti. Bir dersinde talebelerine şöyle buyurdu:
Yûnus bin Ubeyd buyurdu ki: “Şu ikisi kimde iyi olursa, onun diğer işleri de iyi olur. Bu iki şey; “Namaz ve lisandır. Kişinin lisanını ıslâh etmesi, salihlerin amellerindendir.”
Sâlihlere benzemek için şunları mutlaka yapmak lazımdır: İlim öğrenmek, önce en mühim olanları öğrenmek. Allahü teâlâya çok hamd ve şükürde bulunmak. Zekâtı açıktan, nafile olan sadakayı gizli vermek. Verilen sadakayı fakirin başına kakmamak. Sadaka vermekte akrabalara, komşulara ve takvâ sahiplerine öncelik vermek. Resûlullah efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem), diğer peygamberlere “aleyhimüsselâm” Resûlullah efendimizin âline, eshâbına ve O’na tâbi olanlara salâtü selâm okumak. Eshâb-ı kirâmdan birisinin ismi şerîfi geçince; “radıyallahü anh” büyük âlimlerden birisinin ismi geçince; “rahmetullahi aleyh” demek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar