Kâmil bir mümin olmak için...

"Yakın komşuna iyilikte bulun, kâmil bir Müslüman olursun. Az gül, çünkü çok gülmek kalbi öldürür.” Abdullah bin Muhammed Matlubî hazretleri hadîs ve fıkıh âlimidir. İbn-i...

"Yakın komşuna iyilikte bulun, kâmil bir Müslüman olursun. Az gül, çünkü çok gülmek kalbi öldürür.”

Abdullah bin Muhammed Matlubî hazretleri hadîs ve fıkıh âlimidir. İbn-i Şireveyh diye meşhur olmuştur. 305 (m. 917)’de İran’daki Nişâbûr şehrinde vefât etti. Naklettği hadîs-i şerîflerden bazıları:
Hazreti Ali’nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Müslümanın, Müslüman üzerinde altı hakkı vardır:
Birincisi, onunla karşılaştığı zaman selâm verir. Davet ettiği, zaman davetini kabul eder. Aksırdığı zaman, teşmit eder (Yerhamükellâh der). Hasta olduğu zaman ziyâret eder. Vefât ettiği zaman cenâzesinin peşinden gider. Kendisi için istediği bir şeyi, onun için de ister.”
Mu’âz (radıyallahü anh) buyurdu ki: “İki Müslüman karşılaşıp da, biri diğerinin elini tutup, güler yüz gösterip tebessüm ederse, ağaç yapraklarının döküldüğü gibi ikisinin de günahları dökülür.”
Vâsıla bin Hattâb Kureşi (radıyallahü anh) anlattı: Mescid-i Nebî’ye biri geldi. Resûlullah efendimiz gelen şahsı görünce, onun için yer açtılar. Bunun üzerine o şahıs, “Yâ Resûlallah! Müsait ve oturulacak yer var” deyince, Resûlullah efendimiz; “Müslümanın, Müslüman üzerinde hakkı vardır. Müslüman, Müslümanı görünce onun için yer açar” buyurdu.
Ebû Hüreyre’nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: “Ey Ebû Hüreyre! Verâ sâhibi olursan, insanların en âbidi olursun. Kanaatkâr olursan, insanların en şükredicisi olursun. Kendin için istediğini insanlar için de iste. Îmânı kâmil bir mümin olursun. Yakın komşuna iyilikte bulun, kâmil bir Müslüman olursun. Az gül, çünkü çok gülmek kalbi öldürür.”
Ebû Hüreyre buyurdu ki: “Bir kimse, komşusu onun kötülüğünden emîn olmadığı müddetçe, imânı kâmil bir mümin olmaz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 90 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar