"O emaneti insan yüklendi"

Allahü teâlâ, namazda huşû gösterenleri, namazlarını huşû ile kılanları övüyor. Ahmed Erbilî hazretleri Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 575 (m. 1179)’da Musul’da doğdu....

Allahü teâlâ, namazda huşû gösterenleri, namazlarını huşû ile kılanları övüyor.

Ahmed Erbilî hazretleri Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 575 (m. 1179)’da Musul’da doğdu. 622 (m. 1225)’de orada vefât etti. Talebelerine buyurdu ki:
Namazın faziletleri çok olduğu için, kul onu vaktinde kılmalı, rükûuna, secdesine, kırâatine, tesbihlerine, tekbîrlerine, teşehhüdüne ve bütün şartlarına riâyet ederek kılmalı, mekruhlarından sakınmalıdır. Hazreti Huzeyfe (radıyallahü anh), namaz kılan bir kimseyi gördü. O kimse, rükû ve secdeleri tam yapmıyordu. Ona buyurdu ki: “Şayet bu hâl üzere ölürsen, İslâm fıtratı üzerine ölmüş olmazsın.”
Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir gün; “En büyük hırsız, kendi namazından çalan kimsedir” buyurdu. “Yâ Resûlallah! Bir kimse kendi namazından nasıl çalar?” diye suâl ettiler. “Namazın rükûunu ve secdelerini tamam yapmamakla” buyurdu. Namaz kılan kimse, bütün günahlarına tövbe etmeli, kalbini kötü huylardan korumalıdır. Gözlerini harama bakmaktan, midesini haram lokmadan, vücudunu haram giymekten ve ayaklarını Allahü teâlânın râzı olmadığı yerlere gitmekten korumalıdır. Namaz kılarken, zâhiren ve bâtınen Allahü teâlânın huzûrunda ihlâs ile durmalı, kıldığı namazı, en son namazını kılıyormuş gibi düşünerek, en güzel bir şekilde eda etmelidir. Allahü teâlâ Bekâra sûresi, 238. âyet-i kerîmesinde meâlen buyuruyor ki; “... Namazı Allahü teâlâya itaatle kılınız.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 89 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 148 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 320 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 113 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 203 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar