Dünya ehlinin ve âriflerin edebi...

İnsanlar edebi üç ayrı şekilde anlamaktadırlar: Dünya ehlinin edebi, zahidlerin edebi ve âriflerin edebi... Ebû Nasr Abdullah Serrâc hazretleri evliyânın büyüklerinden, maddî ve manevî ilimler sahibidir....

İnsanlar edebi üç ayrı şekilde anlamaktadırlar: Dünya ehlinin edebi, zahidlerin edebi ve âriflerin edebi...

Ebû Nasr Abdullah Serrâc hazretleri evliyânın büyüklerinden, maddî ve manevî ilimler sahibidir. İran’ın Tûs şehrinde doğup 378 (m. 988)’de orada vefât etti. Ebû Muhammed Mürteiş’in talebesi idi. Sırrî-yi Sekatî ve Sehl-i Tüsterî gibi büyük evliyâları gördü. Onun kıymetli sözlerinden ve daha önceki İslâm âlimlerinin nasîhatlerinden yaptığı nakillerden bazıları şöyledir:
“Dünyayı iki defa terk etmek lâzımdır. Önce dünyanın her türlü nimetlerini terk etmek. Sonra nimetlere şükür için dünyaya dönmek ve dünya hırsından uzak olmak gerek.”
“Nefsine karşı olan sevginden dolayı isteklerine rızâ göstermek, onu Cehenneme atmaktır.”
“İbn-i Rüveym’e, Allahü teâlânın insanlar üzerine ilk olarak farz kıldığı şeyin ne olduğu soruldu. O da, 'Marifettir. Nitekim Allahü teâlânın, (Ben cinni ve insi yalnız bana ibâdet etsinler diye yarattım) [Zâriyât-56] şeklinde bildirdiği âyet-i kerîmede (İbâdet etsinler) kısmını İbn-i Abbâs hazretleri, 'Tanısınlar' şeklinde tefsîr etmiştir, buyurdu.”
“Tevekkülü Ebû Bekr Dekkâk ve Sehl bin Abdullah’ın şu sözleri ne güzel anlatır: Tevekkül; yarını düşünmeyip, hayatının o günde son bulacağını düşünmektir. Tevekkül; kulun Allahü teâlânın irâdesine kendisini tam teslim etmesidir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 89 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 148 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 322 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 114 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar